Deel dit artikel
-

Geen verder verbod op vergoeding betaalinstrumenten

Het kabinet gaat geen gebruik maken van de mogelijkheid om het verbod op vergoedingen (‘surcharging’) bij online betaalproducten verder uit te breiden. Dat meldt Thuiswinkel.org op haar site.

Onder de nieuwe Europese betaalwet PSD2 mogen (web)winkels de kosten van sommige betaalmiddelen niet meer doorberekenen aan de klant.

PSD2 heeft namelijk als doel de stimulatie van innovatie, concurrentie en kostenreductie in de Europese betaalmarkt. Nieuwe partijen moeten namens de consument in staat zijn betalingen te initiëren of rekeninginformatie te verwerken.

Heel even dreigde er echter een volledig verbod op surcharging te komen. Daarmee bestond de kans dat de winkelier zou (moeten) gaan snijden in het aantal aangeboden betaalmiddelen, waardoor concurrentie en innovatie onder druk komen te staan.

De PSD2 verbiedt in alle EU-landen het doorberekenen van kosten voor het gebruik van betaalmiddelen waarvan de tarieven zijn ‘geplafonneerd’ door de Verordening inzake afwikkelingsvergoedingen. Dat betreft debet- en de meeste creditcards, maar ook Europese overschrijvingen en Europese automatische incasso’s. In Nederland wordt iDEAL vaak al kosteloos aangeboden.

Duurdere kaarten zoals American Express of de Diners Club, maar ook niet-kaartgebonden betaaloplossingen als PayPal, vallen buiten dit verbod.

In een brief aan de Kamer heeft het kabinet op 20 juni laten weten dit zo te houden. Thuiswinkel is daar blij mee: ‘Door hier een verbod op te leggen, binden we de handen van de webwinkelier en kan hij niet meer kiezen voor een maatwerkaanpak die past bij zijn business.’

De invoering van PSD2 laat nog wel nog even op zich wachten. Hierdoor kunnen Nederlandse partijen nog geen PSD2-vergunning aanvragen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond