Deel dit artikel
-

Gevangenisstraf voor oplichting VodafoneZiggo

Twee verdachten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van resp. 540 en 300 dagen, met aftrek van voorarrest, voor medeplichtigheid aan het oplichten van VodafoneZiggo.

In 2017 bleek dat een aantal klanten in de omgeving van Kerkrade heel veel met 090X-servicenummers belden en daardoor extreem hoge gesprekskosten hadden.

Meteen viel op dat bij de aanvraag voor een Ziggo modem in de meeste van deze gevallen gebruik was gemaakt van rekeningnummers van derden en van fictieve namen, voorletters, geboortedata, en adressen bij de bestellingen.

Hoewel de Ziggo installatiepakketten normaal gesproken op de opgegeven (valse) adressen zouden worden bezorgd, konden de ‘klanten’ de pakketten toch in ontvangst nemen doordat zij òf na het ontvangen van de Track & Trace code zelf via de website van PostNL de bezorglocatie wijzigden naar een PostNL afhaalpunt.

Zodra het installatiepakket bij zo’n afhaalpunt was opgehaald, werd met behulp van deze apparatuur direct veelvuldig gebeld naar 090X-servicenummers. Door naar (eigen) 090X-servicenummers te bellen, werd krediet opgebouwd, dat vervolgens werd gebruikt om te gokken. De rekening van VodafoneZiggo bleef daarbij onbetaald.

Toch waren de daders niet moeilijk te achterhalen. Degene die het pakket afhaalt, moet zich namelijk identificeren. In totaal werden 57 Ziggo installatiepakketten opgehaald door dezelfde persoon.

In de woning van de verdachten werden, naast drugs, diverse aansluitkabels en stekkers voor Ziggo modems aangetroffen. Daarnaast waren diverse telefoons in gebruik, waarmee een vaste telefoonverbinding kon worden gemaakt via een modem van Ziggo.

Een eis voor schadevergoeding is door de rechtbank afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond