Deel dit artikel
-

Gevangenisstraffen geëist in DigiD fraudezaak

Het Functioneel Parket heeft donderdag voor de rechtbank in Assen gevangenisstraffen tot dertig maanden geëist tegen vier verdachten van DigiD fraude. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal, oplichting, witwassen, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten, waaronder een voormalig medewerker van de Belastingdienst, hebben de DigiD van derden gebruikt om op websites van overheidsorganisaties onder meer bankrekeningen en gegevens omtrent inkomen, huur- en zorgkosten van personen te wijzigen om zo diverse toeslagen zoals huur- en zorgtoeslag aan te vragen en zich deze gelden toe te eigenen. De benodigde DigiD-inloggegevens hiervoor werden verkregen door diefstal uit brievenbussen.

Zeker 370 mensen zijn hiervan het slachtoffer geworden. De Belastingdienst is voor bijna 4 ton opgelicht.

De verdachten hebben opzettelijk gebruik gemaakt van de kwetsbaarheden van het systeem om op die manier geld, dat bestemd was voor personen die dat echt nodig hebben, in hun eigen zak te stoppen, zegt het OM. Op deze manier verrijkten zij zichzelf ten koste van de staat en ondermijnden zij het vertrouwen dat de burgers in onze verzorgingsstaat hebben.

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak zal doen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond