Deel dit artikel
-

Gfk: Beperking delen Netflix-abonnement zorgt voor dynamiek bij Video On Demand diensten

Na jaren van duidelijke dominantie is het aandeel online bezoeken van Netflix op de markt voor streamingdiensten in augustus 2023 gedaald tot onder de 50 procent (69 miljoen online bezoeken). Videoland groeit ook in het aantal online bezoeken, maar haar aandeel blijft gelijk op tien procent. De sterkste stijgers ten opzichte van 2021 zijn nieuwkomers HBO Max en Viaplay.

Ook de recente invoering van de controles op het delen van abonnementen heeft invloed: personen die gebruik maken van iemand anders inloggegevens bezoeken Netflix in augustus 40 procent minder vaak dan in dezelfde maand in 2021. Personen met een eigen of gedeeld abonnement komen juist vaker op Netflix dan voorheen.

In totaal bereiken de VOD-diensten online 7,8 miljoen personen in augustus 2023, dat is 52 procent van de Nederlandse bevolking van 13 jaar en ouder. De grootste overlap van gebruikers bestaat tussen Netflix en Videoland; onder jongeren wordt Netflix vooral met Disney+ gecombineerd en onder ouderen met Viaplay.

Relatief gezien werd het hoogste bereik van de VOD-diensten behaald onder jongeren (64 procent bereik onder 13-34-jarigen). Netflix-gebruikers blijven het actiefst: 57 procent bezoekt de website en/of app meer dan drie dagen in de maand. Ook Videoland en NLZiet kennen een hoger aandeel terugkerende bezoekers: nagenoeg de helft bezoekt de dienst meer dan drie dagen en zelfs 30% zes dagen of vaker.

Videoland bereikt in augustus 2023 online 2,5 miljoen personen op smartphone, tablet of laptop. Bij Videoland zijn er momenteel twee soorten abonnementsvormen, met en zonder reclame-uitingen. In het basisabonnement heeft men toegang tot de content met reclame-uitingen voorafgaand en tijdens de video’s. Nagenoeg een kwart van hen heeft gekozen voor een basisabonnement met reclame. Van deze groep personen met een basisabonnement op Videoland heeft 29 procent Videoland online bezocht, 86 procent via Connected TV, in totaal keken 610 duizend unieke personen in augustus content van Videoland.

Netflix bereikt online via smartphone, tablet en/of PC/Laptop in augustus 5,1 miljoen personen. Wanneer het kijken via het televisiescherm wordt meegenomen stijgt het bereik naar totaal 8,9 miljoen personen.

Onder vrouwen tussen de 20 en 34 jaar is het online bereik van Netflix relatief het hoogst (52 procent), terwijl mannen in dezelfde leeftijd juist vaker dan vrouwen naar de videodienst kijken via het tv-scherm. Alle apparaten meegenomen, online en via het televisiescherm, wordt maar liefst 79 procent van vrouwen tussen de 20 en 34 jaar bereikt door Netflix; dit is relatief het hoogste totaalbereik.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond