Deel dit artikel
-

Google houdt zich keurig aan de privacyregels

Google heeft de eerder door de Autoriteit Persoonsgegevens geconstateerde privacyovertredingen gestaakt, zo blijkt uit een controle van de toezichthouder. Google vraagt nu ondubbelzinnige toestemming van ál zijn gebruikers voor het gebruik van hun persoonsgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens had eerder maatregelen geëist onder dreiging van een dwangsom. Daaraan blijkt Google gehoor te hebben gegeven. Zo maakt Google duidelijk dat YouTube een Google-dienst is en vraagt het bedrijf al sinds 2015 nieuwe gebruikers die een Google-account aanmaken, om toestemming voor het combineren van hun persoonsgegevens.

Google is na het opleggen van de last onder dwangsom ook een privacycampagne gestart. Met de ‘privacyherinnering van Google’ informeert het bedrijf alle gebruikers inmiddels ‘adequaat’ over het gebruik van hun persoonsgegevens en vraagt hen hiervoor om toestemming.

De Autoriteit Persoonsgegevens kwam in actie toen bleek dat Google persoonsgegevens van internetgebruikers combineert, onder meer voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Dit gebeurde zonder dat Google internetgebruikers hierover vooraf goed informeerde en zonder dat het bedrijf hiervoor toestemming vroeg.

Het gaat niet alleen om mensen die zijn ingelogd op een Google-account, maar ook om consumenten die de zoekmachine gebruiken of een website bezoeken waarop cookies van Google worden geplaatst en gelezen.

Alexey Boldin / Shutterstock.com

Deel dit bericht

4 Reacties

bert

AP heeft boter op het hoofd. Die Google banner is ZO irritant (je wist natuurlijk bij quit je cookies en dan is ie er iedere dag opnieuw), dat google enkel nog met google.com/ncr te bruiken is. En dan misdraagt Google zich alsnog.

bert

Voor de duidelijheid, google.com/ncr is Google in het engels zonder dat je automatisch naar nederlandse taal en bijbehorende sitevoorkeuren springt. Maar je b;ijft Nederlander die Google gebruikt en waar Google dus de NL wet moet volgen.

Alex

Maar je hoeft Google niet te gebruiken toch?

bert

Doe ik ook steeds minder, maar soms toch wel handig. Probleem blijft dat Google bezoekers op de niet .nl site uit Nederland onjuist vanuit perspectief AP bedient.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond