Deel dit artikel
-

Google toont slimme spraaktechnologie, kondigt Nest Hub (Max) en goedkopere Pixels aan

Google brengt deze maand de Google Nest Hub uit in Nederland, een combinatie van Google Home en Nest. Nest Hub is de nieuwe naam voor het slimme scherm Home Hub. Een grotere versie Google Next Max werd zojuist uitgelicht op het ontwikkelaarscongres van Google, maar zal hier nog niet te koop zijn.

Wanneer je Google Nest Hub niet gebruikt, verandert het in een ‘fantastisch fotolijstje’, schrijft Google. ‘Bovendien kun je je stem gebruiken om foto’s op te vragen die je hebt bewaard in Google Foto’s of je favoriete albums voorbij laten komen in een slideshow.’

Anders dan zijn voorganger beschikt Google Next Max over een 10 inch scherm en een camera. Google Hub (met 7 inch scherm) heeft geen camera.

Google Nest Hub heeft een adviesprijs van 129 euro en is vanaf 8 mei te bestellen bij bol.com, Coolblue en MediaMarkt.

De adviesprijs van de originele Google Home gaat van 149 naar 99 euro. De Max versie kost in de VS 229 dollar.

Google kondigde zoals verwacht ook twee goedkopere Pixel smartphones aan. De Pixel 3a en 3a XL, die beide over een snellaadfunctie beschikken en Android 9 (Pie) draaien. In de VS gaan de smartphones resp. 399 en 479 dollar kosten. Net als de grotere modellen worden deze toestellen niet in de Benelux verkocht, behalve via de grijze import.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

De nadruk van de presentatie van Google vanavond lag wederom op kunstmatige intelligentie. Google brengt zijn slimme assistent Duplex, die namens gebruikers reserveringen kan maken, naar het web. Vanaf nu is het mogelijk om met Duplex huurauto’s te bestellen in 43 Amerikaanse staten. Bij het boeken vult de assistent de noodzakelijke formulieren automatisch in. Ook zonder spraak.

De menselijke spraak van Duplex, die een jaar geleden al door Google werd gedemonstreerd, is nauwelijks van echt te onderscheiden. Daarom heeft Google vorig jaar al toegezegd dat Duplex duidelijk zal maken dat de gesprekspartner een machine is.

De Google-spraakassistent heeft geen netwerkverbinding meer nodig voor spraakherkenning. Daardoor kan de smartphone snel achtereenvolgende stemcommando’s herkennen. Het spraakmodel is daarnaast teruggebracht naar een halve gigabyte. De nieuwe mogelijkheden komen eerst naar Googles eigen Pixel telefoons. Google toonde ook hoe spraakherkenning kan werken voor mensen met spraakbeperkingen.

Nieuw is Live Caption, oftewel liveondertiteling bij video’s, podcasts en andere media met spraak voor doven en slechthorenden.

Google Lens kan voortaan teksten op foto’s meteen vertalen, in vijftien verschillende talen. Nederlands zit daar overigens nog niet bij. Als je een foto maakt van een menu in een restaurant kan Lens eventueel aangeven welke gerechten populair zijn.

Google ging ook nog in op de aanstaande Android versie Q, die ook geschikt zal zijn voor vouwbare telefoons en 5G. Zeker 180 fabrikanten wereldwijd gebruiken Android op hun smartphones.

Google kondigde verder aan dat zijn incognitomodus naar meer Google-apps komt. In Chrome kon je al surfen op internet zonder dat je activiteit wordt bewaard in je browser of op je apparaat.

Incognitomodus is nu ook beschikbaar in YouTube en komt binnenkort naar Maps en Zoeken. Daartoe hoef je alleen op de profielfoto te drukken.

Android Q krijgt verder een ‘focusmodus’ om niet te worden afgeleid. Bepaalde apps zullen dan tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond