Google lanceert Wallet, impuls voor retail

Google publiceert de Android-app Wallet die mobiele telefoons omvormt tot portemonnee en drager van klantenkaarten en op termijn ID-kaarten, vliegtickets en sleutels. Hiermee gaat het ook de directe mondiale confrontatie aan met Groupon.
Donderdagavond presenteerde Google hoe het de retailwereld gaat vernieuwen. Bonnetjes verdwijnen, spaarprogramma’s verhuizen naar het internet en consumenten gaan aanbiedingen ontvangen op basis van hun locatie en historisch koopgedrag. Google Wallet is een app wiens achterliggende technologie een platform moet worden voor winkeliers, banken, telecombedrijven en leveranciers van kassasystemen.
Wallet gaat van start in New York en San Francisco en later deze zomer in Portland. Wanneer de technologie naar wens werkt, wordt het elders in Amerika uitgerold. Andere landen volgen na Amerika, maar het bedrijf wilde daar zojuist nog geen details over geven.
Bij de lancering werkt Google samen met Mastercard, Citi en First Data. Dat zijn drie partijen die iedere sterke posities hebben in tussen kassa en consument, als bank en verstrekker van krediet of in het geval van First Data als verwerker van transacties met bankkaarten en loyalty cards. First Data verwerkt jaarlijks 40 miljard transacties.
100.000 acceptanten, maar waar zijn de telefoons?
Door de samenwerking met Mastercard is Google Wallet vanaf dag één al te gebruiken bij 100.000 winkels. De ‘maar’ bij dat verhaal is dat er wel acceptanten zijn, maar nog betrekkelijk weinig telefoons die de noodzakelijke NFC-technologie ondersteunen.
NFC is de draadloze communicatietechnologie die de verbinding tussen telefoon en kassa legt. Op vergelijkbare wijze kunnen telefoons met NFC-chips signalen uit posters of stickers ontvangen.
Wallet werkt enkel als de applicatie wordt geactiveerd en de gebruiker zijn PIN-code en wachtwoord opgeeft.
Een aantal winkels die het betaalsysteem al accepteren: Macy’s, Subway, Wallgreens, Toys ‘R Us, Noah’s Bagels, Guess, Foot Locker, Bloomingdales en Radioshack. Wallet is een open systeem. Toetreding is open voor iedere belangstellende marktpartij. Google slaat geen data over de transacties op, noch verdient het ook maar een cent aan die transacties.
Waar Google wel geld mee verdient is met de ingebakken dienst Offers. Dat is een kloon van en directe concurrent voor Groupon. Winkeliers kunnen kortingsacties opzetten in steden, gebieden en landen om klanten naar hun zaken te lokken. Zodra een klant daar op ingaat, zwaait hij zijn NFC-telefoon langs de kassa en de korting wordt verstrekt. Google krijgt vervolgens een vergoeding voor het aanbrengen van die klant.
Kortingen, beloningen en spaarpunten kunnen ook worden gegeven aan winkelend publiek dat via Google Maps voor het eerst of juist heel vaak incheckt. Google geeft met Offers en Maps een nieuwe impuls aan mobiele, lokale online marketing.
Het mobiele besturingssysteem Android had in het eerste kwartaal van 2011 een marktaandeel van 37 procent onder de nieuw verkochte smartphones.
Liegen alsof het gedrukt staat
De introductie van Google Wallet komt in zekere zin als een verrassing. Nog twee weken geleden, zo blijkt nu, draaide Google iedereen in de financiële sector een loer door glashard te liegen tijdens zijn presentaties op ontwikkelaarsconferentie Google I/O.
Toen zeiden de NFC-specialisten Nick Pelly en Jeff Hamilton van het technologiebedrijf zonder blikken of blozen nog dat Google niets met mobiele betalingen zou doen. Het tweetal raadde ontwikkelaars bij herhaling nadrukkelijk aan om zich te richten op peer to peer-applicaties (communicatie tussen twee telefoons). Niemand moest er op rekenen dat NFC-betalen spoedig realiteit zou worden.
Een opmerkelijk detail aan de lancering van Google Wallet is ook dat het bedrijf de kennis voor deze dienst deels heeft ‘gepikt’ van Ebay. Ebay is met zijn mobiele e-commerce- en Paypal-kennis een mondiale voorloper op het terrein van m-commerce. Google eigende zich die kennis toe door een jaar geleden Stephanie Tilenius te verleiden en in januari van dit jaar Osama Bedier. Zij zijn nu leidinggevenden van de Commerce & Payments-tak bij Google.
Bedier was in september 2009 een van de sprekers op Emerce Eday in de Rotterdamse Van Nelle-fabriek.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Jeroen Bos
Jammer dat Google niet wat eerder openheid van zaken heeft gegeven. Samsung en Apple hebben bijvoorbeeld op basis van verwachtingen over de “time to market” van NFC, besloten om hun nieuwe smartphones ( iPhone 5 en Galaxy S2 ) nog niet uit te rusten met de NFC chip. Dit zou eigenlijk veel meer een gezamenlijke actie moeten zijn om die markt te ontwikkelen.