Deel dit artikel
-

Google tekent Workspace-contract Rijksoverheid

Organisaties van de Rijksoverheid kunnen binnenkort de volle waaier van Google Workspace-producten gaan gebruiken, waaronder Chat, Docs, Meet en Sheets. Daartoe heeft Google Cloud een overeenkomst gesloten met de Rijksoverheid.

Het Google-portfolio komt naast de producten van andere cloudleveranciers. Dat past binnen de zogeheten multicloudstrategie die ervoor zorg draagt dat partijen geen voorrang krijgen of worden uitgesloten. Om deze status te krijgen, moest Google wel eerst een aantal toezeggingen doen op het gebied van privacybescherming.

De overeenkomst met de Rijksoverheid volgt op het contract dat werd gesloten voor Google Workspace for Education.

Begin 2021 wilde het Ministerie voor Onderwijs al in zee gaan met Google, maar dat stuitte op privacybezwaren. De Autoriteit Persoonsgegevens vroeg advies aan SIVON en SURF. Google kreeg acht privacyrisico’s gepresenteerd om zijn dienstverlening en het contract mee aan te passen. In de zomer van 2021 werd alsnog groen licht (dossier) gegeven.

Met het akkoord voor Onderwijs zijn eventuele drempels voor elders binnen de Rijksoverheid ook geslecht en ging Google voor een overkoepelende overeenkomst.

Het doel van deze nieuwe overeenkomst is om het gebruik van het volledige scala aan Workspace-tools door de Rijksoverheidsinstellingen eenvoudiger en efficiënter te maken onder vooraf overeengekomen voorwaarden. Organisaties zullen ten volle gebruik kunnen maken van het Google Workspace-aanbod.

Zorgen over privacybescherming zijn niet helemaal van de horizon verdwenen. Heel in de verte ettert het nog steeds, omdat Europa en de VS nog steeds geen waterdicht akkoord hebben over veilige dataoverdracht. Het gaat daarbij om het beschermen van Europese privacygegevens op Amerikaanse servers en op servers van Amerikaanse bedrijven. Ook al staan die servers in Europa, en vallen onder de GDPR, vallen data binnen handbereik van Amerikaanse inlichtingendiensten via de Cloud Act.

Juridische beweging noyb wist via de hoogste Europese rechter al eerder de datastroom van de EU naar Amerikaanse servers te blokkeren. De uitspraak ligt er, maar wordt niet gehandhaafd. Wanneer strikt toegepast zou het gebruik van bijvoorbeeld Google Analytics, Workspace of Instagram illegaal en strafbaar zijn. Europese instanties doen er niet onverstandig aan een longlist met niet-Amerikaanse alternatieven te maken.

Foto: Haldane Martin (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Joost Hoogstrate - E-commercemanagers.com

Weet iemand / de redactie ook of de wijzigingen alleen voor de Rijksoverheid gelden of voor alle Nederlandse/ Europese klanten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond