Deel dit artikel
-

Google verliest concurrentiezaak EU, Amazon wil schikken

Google komt niet onder de miljardenboete uit die de Europese Commissie het techbedrijf een aantal jaren terug heeft opgelegd. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg in hoger beroep besloten.

De commissie legde Google in 2017 een boete van 2,4 miljard euro op vanwege concurrentievervalsing. De Amerikaanse onderneming trok zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping voor in de resultaten van zijn zoekmachine. Concurrenten zoals TripAdvisor en Amazon kwamen daardoor altijd onder Google te staan.

Naast een boete moest Google ook bepaalde veranderingen doorvoeren, waardoor andere prijsvergelijkers ook de mogelijkheid kregen om in de etalage te staan.

Google kan nog in beroep bij het Europees Hof van Justitie en zal dat vermoedelijk ook gaan doen.

Er loopt ook een zaak tegen een boete van 4,34 miljard euro die Google in 2018 kreeg opgelegd vanwege oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android.

Amazon zou met de Europese Commissie een schikking willen treffen in de twee mededingingsonderzoeken die naar het bedrijf lopen. Een zaak betreft het gebruik van data van externe verkopers, die Amazon in zijn eigen voordeel zou gebruiken.

Een andere zaak gaat over het feit dat Amazon externe verkopers die zijn logistieke en andere diensten gebruiken voor zou trekken.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond