Deel dit artikel
-

Ecosia biedt met tegenzin op zoekpositie in Android

De milieuvriendelijke zoekmachine Ecosia is een van de partijen die kans willen maken om de standaard zoekmachine in Android te worden. Daarvoor moet het wel zijn Google-boycot stoppen en meedoen aan een veiling waarmee de Europees bestrafte partij miljoenen euro’s gaat verdienen.

Dat die Android-optie zich überhaupt aandient, is het gevolg van een uitspraak van de Europese Commissie. Na een grondig onderzoek bleek dat Google zijn concurrenten in Android onvoldoende marktkansen gaf. Gevolg: een geldboete van 4,3 miljard euro en de plicht de zoekmachinepositie in Android beschikbaar te maken voor derden. Daartoe loopt nu een veilingproces. Deelnemers aan dit proces mogen daar niet over praten. Ze tekenden een geheimhoudingsverklaring.

In een interview met Techcrunch vertelt oprichter en directeur Christian Kroll van Ecosia, nog voor het tekenen van de verklaring, dat hij gaat meebieden op een positie in Android. Dat doet hij wel tegen wil en dank en met openbare aantekening van protest richting de Europese Commissie.

De situatie wil namelijk dat Google aan kopers van een nieuwe Android-telefoon keuze gaat geven qua zoekmachine. Wie zijn nieuwe telefoon aanzet, krijgt vier zoekmachines voorgeschoteld om in te stellen als standaard. Google is er daar altijd een van. De drie andere posities zijn te koop via een veilingmodel. Wie het meeste biedt, komt in de lijst van vier. En dat is waar het mis gaat in Krolls beleving.

Aan Techcrunch legt hij uit dat hij dat geld allereerst liever steekt in het planten van bomen. Immers, dat is Ecosia’s missie als bedrijf: geen winst, maar bomen. Omwille van de transparantie publiceert hij daarom ook elke maand gedetailleerd een overzicht van inkomsten en uitgaven.

Het tweede punt van kritiek richting de Europese Commissie is dat Googles werkwijze niet past bij de aard van de straf. Het bedrijf dat zijn macht misbruikte, verdient geld aan de uitvoering van zijn straf. Datzelfde gebeurde overigens ook bij de uitvoering van de boete voor de Shopping-straf. De ervaring van deze partijen leert, dat de betaalde opname in het zoekproces van Google helemaal niets extra’s oplevert. De kans is reëel dat hetzelfde gaat gebeuren met de positie van standaard zoekmachine in Android.

De Europese Commissie zegt tegen Kroll en eerder ook tegen de productvergelijkers dat ze het proces nauwlettend volgen. Voordat commissaris Margrethe Vestager echter ook maar iets kan doen, moet ze de situatie onderzoeken en in gesprek met de bestrafte. Dat is een langdurig proces dat de concurrenten van Google in de praktijk zeker weer kwartalen extra op achterstand zet qua bereik en marktkansen.

De CEO van Ecosia klaagt bij Techcrunch ook over fors teruglopende omzetten. Wanneer de maandresultaten echter worden vergeleken met dezelfde periodes van een jaar eerder dan is daar echter geen sprake van. Het coronavirus zorgt bij hem hooguit voor nulgroei.

Foto: Web Summit (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Sjoerd

Ecosia dat gebruik maakt van de technologie van Bing .. en niet blij is met Google. Makes you wonder.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond