Deel dit artikel
-

Groei IT-sector zakt terug naar 4,5 procent

Met een verwachte volumegroei van 4,5 procent komt de groei in de IT-sector dit jaar lager uit dan in 2021. Dit komt doordat het personeelstekort meer begint te knellen en de effecten van het herstel na de krimp van 2020 wegebben. Dat blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de software en IT services van ING Research.

Enerzijds plukt de sector nog altijd de vruchten van de door corona gestarte digitale versnelling. Anderzijds beperkt het personeelstekort steeds meer de groeimogelijkheden. De vraag naar IT-dienstverlening, zoals het uitbesteden van IT-diensten en IT-infrastructuur en software-abonnementen blijft echter groot. Daarnaast leidt de toenemende cyberdreiging tot extra vraag naar cyberbeveiligingsdiensten vooral in detectie, opvolging van incidenten en herstel.

Er staan tienduizenden IT-vacatures open. Ruim 44 procent van de bedrijven ziet het tekort aan personeel dan ook als een rem op de verdere groei. Binnen de sector blijven vooral cloud en cybersecurity in trek, gedreven door werken op afstand en de stijgende dreiging van cyberaanvallen.

Eind 2021 stonden er in de totale Technologie, Media en Telecom sector ruim 25.000 vacatures open (CBS), een toename van 9 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Kijkend naar specifieke ICT- beroepen geeft het UWV aan dat er eind 2021 23.750 vacatures waren verdeeld over alle sectoren. Ondanks dat het uitdagend is om personeel te vinden, verwacht ruim een derde van de IT-bedrijven het personeelsbestand op korte termijn uit te kunnen breiden. Bedrijven grijpen verschillende manieren aan om toch aan geschikt personeel te komen, zoals samenwerken met onderwijsinstellingen en het omscholen van zij-instromers. Daarnaast proberen ze bestaande werknemers vast te houden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond