Deel dit artikel
-

Groei Twitteraars in Nederland vlakt af

Het aantal nieuwe accounts op Twitter is het afgelopen jaar afgenomen. Daarmee lijkt de groei van Twitter in Nederland af te vlakken. Dat zegt Multiscope.

Waar de groei een tot twee jaar geleden zijn top bereikte met ruim 430.000 nieuwe accounts en er het jaar daarvoor 280.000 accounts bijkwamen, werden er het afgelopen jaar slechts 250.000 nieuwe Nederlandse Twitteraccounts aangemaakt.

Momenteel zijn er ruim 1,05 miljoen Nederlandse Twitteraccounts, die samen goed zijn voor ruim 2,5 miljard tweets. Bijna één op de vier personen heeft zijn tweets afgeschermd voor onbekenden.

Uit de inventarisatie van Multiscope blijkt verder dat – van de ruim 1 miljoen twitteraccounts – 150.000 tot 200.000 accounts van organisaties zijn. Mannen zijn op Twitter in de meerderheid, vrouwen zijn daarentegen actievere Twitteraars. Mannen hebben gemiddeld 1.880 tweets geplaatst, vrouwen 2.933.

Geen groot verschil is er in het aantal Twitteraccounts dat mannen en vrouwen volgen. Mannen volgen een fractie meer twitteraars, namelijk 154, waar vrouwen gemiddeld 147 anderen volgen. Er zit wel een ruim verschil in het aantal followers van mannen en vrouwen. Mannen worden gemiddeld gevolgd door 203 accounts, terwijl vrouwen door 152 accounts worden gevolgd.

Twitteraars zijn ook representatief verdeeld over de provincies. In de dichtstbevolkte provincies van ons land, zijn ook de meeste twitteraars te vinden. Twitteraars in Flevoland zijn de meest tweetgrage Nederlanders. Inwoners van de provincie Utrecht plaatsen de minste tweets.

De vijf gemeenten met de meeste personen op Twitter zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Den Haag. De opvallendste gemeente in de top 5 is Groningen dat de 8ste gemeente van Nederland is qua aantal inwoners. Daarnaast is de 8ste plaats van Zwolle, dat qua inwoneraantal de 20ste gemeente van Nederland is, opvallend.

Van de 16 grootste Twittergemeentes in Nederland tweeten mensen uit Almere het meest, gemiddeld 2.482 tweets. Daarna volgen Rotterdam (2.251), Tilburg (1.930) en Amersfoort (1.802). In Utrecht (1.379) en Breda (1.434) wordt het minst getwitterd.

Deel dit bericht

2 Reacties

Remy Bergsma

Opvallend dat er best veel organisatie-accounts zijn. Dit lijkt te duiden op een flinke uptake door bedrijven, maar kan ook door ‘squatting’ komen: wel een account aangemaakt maar niet (regelmatig) tweeten.

Er zijn overigens heel wat jongeren die Twitter als chat/prikbord gebruiken voor (na)schoolse zaken, en hun account afschermen. Dit scheelt ze sms’en of zelfs Whatsappen: een tweet kan door al hun volgers ( = klasgenootjes + vrienden) gelezen worden, zonder dat de rest van de wereld het ziet. Deze jongeren maken dus deel uit van die 1 op de 4 die hun tweets afschermen.

Nienke van de Haar

Bedrijven die Social Media inzetten groeien volgens mij juist weer aan. Die hebben het gevoel dat ze er toch iets mee moeten maar weten vaak niet hoe. Dus volgens mij worden veel Twitter accounts ook uitbesteed.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond