Deel dit artikel
-

Groep van 165 klaagt over Google bij Europese Commissie

Een grote groep bedrijven in instanties uit Europa en de VS wil dat de Europese commissaris voor Mededinging veel strenger optreedt tegen Google. Het blijft concurrenten benadelen ondanks miljardenboetes.

Dat laten ze weten in een brief aan eurocommissaris Margrethe Vestager. Persbureau Reuters had inzage in de brief. Die laat zien dat dit keer alle soorten concurrenten op onderdelen van Googles bedrijfsvoering zich verenigen. Dit soort klachten was eerder de aanleiding tot formele onderzoeken naar en uiteindelijk veroordeling voor misbruik van marktmacht.

Die boetes deren Google echter niet. Met wat kleine aanpassingen in zijn diensten blijft het concurrenten, volgens hen, wegdrukken in de zoekresultaten. ER komen steeds meer Google-boxen met zoekantwoorden op de resultatenpagina’s. Organische zoekresultaten verdwijnen steeds verder uit beeld.

Onder de klagers bevinden zich partijen als Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone en Foundem.

Zij verlangen van Vestager dat ze snel hard optreedt tegen Google. Concreet betekent dat, dat ze weer prominentere posities willen in Googles resultaten. De klagers zeggen dat ze geen tijd hebben om te wachten op de nieuwe richtlijn Digital Markets Act. Die moet marktmacht van techgiganten beter regelen. Die kan bij het huidige tempo op zijn vroegst iets voor de zomer van 2022 zijn vertaalde in nationale wetgeving.

Foto: Liber Europe (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond