Deel dit artikel
-

Groningse computer voorspelt muziekhits

Het Groningse Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe en Radio Radar hebben een systeem ontwikkeld dat met groeiende nauwkeurigheid kan voorspellen of een liedje een hit wordt.

De bedrijven presenteren de zogeheten HitWizard later deze week op Eurosonic Noorderslag 2017 in hun thuisstad.

Ontwikkelaar Zacharias Nordfält-Laws: “Van de 85.000 verschillende tracks die het laatste halfjaar op de radio in Nederland zijn gedraaid heeft HitWizard in bijna 60 procent van de gevallen wanneer het een track classificeert als hit het bij het juiste eind. Wanneer HitWizard een track classificeert als non-hit heeft hij het in 99,6 procent van de gevallen bij het juiste eind.”

Omdat het systeem werkt met een kunstmatig neuraal netwerk worden de voorspellingen met de loop van de tijd steeds beter.

Ard Boer, art director bij Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe en oprichter van Radio Radar, ziet de HitWizard als een waardevol hulpmiddel voor de muziekindustrie om inzicht te krijgen in het succes van de marketingstrategie.

Zijn Radio Radar is een soort analyticssysteem voor alles dat op de radio wordt gedraaid, naast liedjes zijn dat ook commercials. Dat is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met de zoek- en analysediensten van Media Distillery uit Delft.

Foto: Rain Moth Gallery (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond