Deel dit artikel
-

Hands-on: Auping Smartbase anti-snurkfunctie

De elektrisch verstelbare spiraalbodem van Auping is al geruime tijd een succesnummer in de slaapkamer. De overstap naar een ‘connected’ versie is natuurlijk een inkopper. Nu nog de juiste functies die meer toevoegen dan een veredelde afstandsbediening op je smartphone. De anti-snurkfunctie is er eentje van.

Voor het tijdschrift Radar+ heb ik een vergelijk van verschillende anti-snurkgadgets gemaakt. Ik heb ze ook allemaal uitgeprobeerd en aangezien ik volgens mijn vrouw flink snurk, heb ik haar ook in de test betrokken. Hoewel het aantal duwtjes die ik van haar ‘s-nachts ontvang een goeie graadmeter zijn of een snurkgadget naar behoren werkt of niet, heb ik eerst mijn snurkpatroon in kaart gebracht met de app Snorelab. Deze maakt de hele nacht opnamesen geeft ook de mate, tijdstippen en effect van bijvoorbeeld alcohol aan. Zo is 10% van mijn gesnurk volgens de app ‘episch’ te noemen. Oftewel, ik ben een perfecte testpersoon voor deze gadgets.

Snurktest
Alhoewel, tijdens het testen van de gadget Snooor kwam ik erachter dat je positionele snurkers hebt (waar deze gadget voor is bedoeld), tongsnurkers, neussnurkers en mondsnurkers. De website laat ook zien hoe je zelf kan testen wat voor soort snurker je bent. Zo kwam ik erachter een neussnurker te zijn en de Snooor niet goed kon gebruiken, ondanks dat ie zijn werk voor positionele snurkers prima doet.

De enige gadget die ik niet goed kon uitproberen, was de Smartbase van Auping. Even een compleet bed opsturen zat er niet in en zodoende heb ik voor Radar+ niet meer dan de werking van de Smartbase kunnen beschrijven. Echter na het verschijnen van het artikel, kreeg ik van het pr-bureau te horen dat de Smartbase onlangs was geïnstalleerd bij een uniek hotel in de Amsterdamse binnenstad, de Prinsenhofsuite. Kon ik in ieder geval één nacht ervaren, of liever gezegd mijn vrouw, of het gesnurk ophield.

Prinsenhofsuite
Nou is dit geen promo voor de Prinsenhofsuite, maar wat een leuke hotelkamer is dit. Gelegen in de Prinsenhofsteeg naast Sofitel Legend The Grand (waar overigens het ontbijt kan worden genuttigd) is de kamer het resultaat van een samenwerking tussen hotel-expert Vincent van Dijk en een aantal merken als Dyson, Nest, Samsung, Geberit (volautomatische WC) en dus ook Auping. Het geeft je de mogelijkheid om wat van hun apparatuur in hotelsituatie uit te proberen.

Voor de Auping heb ik dus zelf niets hoeven te installeren en in te stellen. Er lag al een iPad klaar met de Auping Connect app die is verbonden via wifi met de Auping Connect Hub, die weer rechtstreeks met de op drie punten elektrisch verstelbare Smartbase spiraalbodem is verbonden. Wel zo handig, maar aangezien ik in veel reviews teruglees dat het verbinden en het in stand houden van de verbinding nogal een drama is, kan ik hier helaas geen uitspraken over de stabiliteit hiervan doen. In mijn korte tijd met het systeem heb ik geen enkele disconnecties of andere bugs meegemaakt.De functies die de app toevoegt zijn: vaste instelling voor linker- en rechter-matrasdeel (vergelijk het met de persoonlijke instellingen van stoel/stuur/spiegels in een Tesla), een wekkerfunctie waarbij de matras je als het ware langzaam uit bed duwt en als laatste, hetgeen waar ik voor kwam, de antisnurkfunctie.  De instellingen hiervoor zijn niet uitgebreid, maar wel tweeledig: een functie voor het openen van je luchtwegen door het ruggedeelte te verhogen en na enige tijd weer te laten zakken of een duwfunctie, die ervoor zorgt dat je in een andere houding gaat liggen. Als neussnurker, koos ik voor de eerste.

Hierna kun je eigenlijk alleen nog maar instellen hoe gevoelig het systeem is. Door middel van de microfoon in je smartphone neemt de app

waar of en hoe zwaar je snurkt en onderneemt naar instelling één van de twee acties. Natuurlijk kun je een tijdsvertraging aangeven voor wanneer het systeem in werking moet gaan.

Nepsnurken
Voordat ik ‘echt’ ging slapen, heb ik natuurlijk een paar net-alsof-slaapjes met wat nepsnurken toegepast en dat was al veelbelovend. Over de daadwerkelijke nacht kan weinig vertellen. Mijn vrouw en ik hebben heerlijk doorgeslapen. Je zou daardoor kunnen denken dat het systeem niets heeft gedaan, maar de app geeft na je te hebben gewekt nog een korte samenvatting. Hierin werd gemeld dat er maar liefst vier keer in de nacht was ingegrepen op mijn gesnurk.

Kopen?
Natuurlijk gaat men niet over één nacht ijs, maar als ik een week had willen testen, had ik me de kosten van het hotel kunnen besparen en voor 1645 euro een Smart Base 3M spiraalbodem kunnen aanschaffen. Of ik er speciaal eentje zou aanschaffen tegen het snurken? Misschien wel, de andere opties die hetzelfde doen, kosten rond de 300 euro en moeten dan onder je kussen geplaatst worden en hebben soms ook nog een grote unit die naast het bed staat. Ze kunnen niet je hele bovenlichaam in beweging brengen en zitten meer in de weg dan dat ze netjes zijn weg te werken. In mijn geval zou ik ook mijn bed en matras moeten vervangen, plus die van mijn vrouw (wij hebben nu een boxspring) en dan gaan de kosten natuurlijk oplopen.

Auping Connect mag dan misschien wat negatieve beoordelingen van gebruikers hebben ontvangen, ik zie echter wel de toevoeging: verschillende presets met vaste standen (op dit moment is dat echt nog maar één per gebruiker), de anti-snurkfunctie, het weksysteem en denk ook dat voor mensen die fysiek moeilijk uit bed kunnen komen en hulp nodig hebben, dit soort oplossingen in de toekomst meer gewenst zullen zijn dan je zou denken. De connectie met Google Home of Alexa werkte al naar behoren en met de Homey hub van Anthom is de integratie met andere slimme apparaten nog verder uit te breiden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond