Bescheiden groei voor smart home

Slimme luidsprekers en slimme thermostaten komen met een penetratie van 12 tot 13 procent het vaakst voor in Nederlandse huishoudens. De belangrijkste redenen om een slimme variant te kopen van traditionele huishoudelijke apparatuur blijven het extra comfort en de mogelijkheid het apparaat op afstand te bedienen. Dat blijkt uit het meest recente rapport over de Nederlandse smart home-markt in Nederland van Telecompaper.
Telecompaper verwacht dat het bezit van dit soort apparatuur langzaam zal groeien. Naast operators, producenten en platformaanbieders zijn ook retailers (zoals Ikea) en verzekeraars zich op de markt aan het roeren.
Vooralsnog is deze groei echter gering. Ten opzichte van vorig jaar is er qua bezit en redenen om een slim apparaat voor in huis te kopen weinig veranderd. Slimme thermostaten hebben het grootste aandeel (13 procent), deels omdat een aantal energieleveranciers deze apparaten vaak voordelig aanbiedt aan nieuwe klanten. Slimme luidsprekers zoals die van Sonos (Alexa van Amazon of Google Home zijn nog niet beschikbaar in Nederland) volgen met 12 procent. Slimme camera’s en verlichting volgen daar weer op met 8 en 7 procent.
Het aandeel van de consumenten dat niet bekend is met smart home producten, is vrijwel gelijk gebleven in vergelijking met een jaar geleden, ongeveer een kwart. Toch zijn er wel degelijk veranderingen gaande in de markt. Zo heeft winkelketen IKEA zich op de markt begeven met slimme lampen en begint ook de gezondheidszorg te kijken naar de mogelijkheden van smart home.
Zo kunnen persoonlijke alarmeringssystemen gekoppeld worden aan slimme beveiligingssystemen, of kan een licht om iemand wakker te maken geïntegreerd met smart lighting systemen.
Zo lang de ‘grote jongens’ zoals Amazon (Alexa), Apple en Google hun smart home producten nog niet direct in Nederland verkopen, verwacht Telecompaper niet dat de markt snel zal groeien. Nederlandse start-ups als ThermoSmart of Homey proberen al wel een voet aan de grond te krijgen door eigen producten of een eigen smart hub aan te bieden, maar in veel huishoudens is het aantal verbonden apparaten nog te gering om een aansturende hub zinvol te maken.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond