Deel dit artikel
-

Hands-on: Ambilight

TP Vision, merkhouder van Philips, lijkt in Europa een flinke groei te realiseren met OLED televisies. Tijdens een persconferentie aan de vooravond van de grote elektronicabeurs IFA bleek dat dat succes grotendeels wordt bepaald door Ambilight. Opvallend, want Ambilight maakt een gemiddeld tv-scherm 200 euro duurder.

Het systeem analyseert real-time de inkomende televisiesignalen en produceert achtergrondverlichting die naadloos past bij wat op een scherm wordt weergegeven. Dat kan een luidruchtig kermis-achtig effect geven, maar via de instellingen is de verlichting ook enigszins te dimmen.

Ambilight, een samentrekking van Ambient Lighting, dateert nog uit de tijd dat de lichtdivisie en de tv-productie van Philips gewoon onder een moederbedrijf resorteerde.

De technologie werd in 2002 ontwikkeld door Philips Research en het toenmalige Philips ASA-Lab in Eindhoven met als doel om de beleving van het televisie kijken meer intens te maken.

De eerste Ambilight televisie kwam al in 2004 op de markt en in 2006 bracht Philips achtereenvolgens Ambilight 3 en Ambilight 4 uit. Deze systemen hebben ook verlichting aan de boven en onderzijde van de televisie. Sinds 2007 worden ook de randen van het TV-scherm verlicht.

Tussentijds is de tv productie van Philips als TP Vision verzelfstandigd, en is de lichtdivisie als Signify verder gegaan. In hoeverre die twee nog een relatie met elkaar hebben, is niet duidelijk.

Ambilight-tv’s kunnen ook al een tijd de slimme Philips Hue-lampen aansturen, zodat de hele woonkamer meekleurt met de televisie. Met de alweer enige tijd geleden verschenen Philips Hue Play HDMI Sync Box lukt dat met elk toestel, dus ook een Sony of een LG. Er kunnen tot tien lampen tegelijk worden aangestuurd door het kastje, zowel gekleurde Hue-lampen als de Ambiance- of witte varianten.

Signify levert ook reactieve verlichting voor gamers en heeft het aanbod recent uitgebreid met de Philips Hue Play gradient lightstrip voor pc’s. Die strip wordt achterop een game-monitor geplakt en kan meekleuren met wat er op het scherm gebeurt. Een set voor 24/27-inch scherm kost 149,99 euro, een set voor 32/34-inch scherm kost 169,99 euro en een 3-pack voor een 3-scherm-opstelling 24/27-inch kost 259,99 euro.

Opvallend is dat er nauwelijks klonen zijn van Ambilight. Volgens TP Vision is de technologie met patenten goed afgeschermd. Ook Samsung heeft nog geen tv’s met reactieve verlichting. Wel is het mogelijk om hiervoor Philips Hue-lampen in te zetten dankzij SmartThings, een IoT standaard van Samsung.

TP Vision kan Ambilight dus in alle rust de technologie uitbreiden. In oktober lanceert TV Vision een Philips-miniled-tv met vernieuwd Ambilight-systeem.

Net als de nieuwe OLED+937 en OLED+907 modellen beschikt dit miniledmodel over het Ambilight Next Generation-systeem. Daarbij worden de leds aan de achterkant van de televisie niet meer in groepen ingedeeld, maar kan elke LED individueel worden aangestuurd. Dat resulteert in een veel gedetailleerdere lichtgloed.

TP Vision lanceert ook nog Ambilight Aurora. Daarmee kun je ingebouwde sfeerbeelden of bewegende scènes op het scherm zetten. Bewegend om inbranding van de schermen te voorkomen.

Een bijkomend voordeel is dat Ambiligt verlichting (volgens TP Vision zelf) zuiniger is dan standaard verlichting in de kamer. Met de huidige elektriciteitsprijzen kan Ambilight dus mooi als vervanger fungeren van de schemerlamp, zolang de tv aanstaat, tenminste.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond