Deel dit artikel
-

Hands-On: Apple TV vierde generatie

Sneller dan verwacht is de nieuwe Apple TV dan toch nog in de Benelux verschenen. Zo snel dat de Gear redactie hem gisteren al, met dank aan UPS, in huis had. Een eerste indruk op basis van een aantal uren on demand tv kijken.

Vijf jaar lang horen we Apple roepen dat de ervaring van het tv kijken achterhaald en frustrerend is. Wijlen topman Steve Jobs onthulde vlak voor zijn dood aan zijn biograaf dat hij het probleem met televisiekijken eindelijk had opgelost.

Maar vervolgens bleef het vier jaar stil. Als er al rook kwam uit de schoorsteen van Apple HQ in Cupertino dan was het in de vorm van hardnekkige geruchten. Dat Apple diverse breedbeeldschermen aan het testen was. Of een kastje wilde verkopen aan Amerikaanse kabelaars, die daarop helemaal niet zaten te wachten. En recentelijk nog ging het verhaal dat onderhandelingen over een pakket livekanalen moeizaam verliep.

Het verklaart waarom we zo lang – veel te lang – hebben moeten wachten op een nieuwe Apple TV. Apple had de lat veel te hoog gelegd. Intussen is het bedrijf links en rechts ingehaald: door Amazon met Fire TV, door Google met de Chromecast en de Nexus Player en door het Amerikaanse Roku. Apple is achterop geraakt, ook al omdat het al die jaren geen enkele poging ondernam om via het gesloten systeem van Apple TV lokale apps aan te bieden. Nederlandse Apple TV gebruikers waren aangewezen op AirPlay om Uitzending Gemist en andere diensten te kijken.

Het verschil tussen de derde en vierde generatie Apple Tv is grofweg die tussen de eerste generatie en tweede generatie iPhone. De eerste kwam enkel met voorgeïnstalleerde apps, pas bij de tweede iPhone kwam er een App Store voor downloads. Die zit nu dan ook eindelijk in Apple TV, maar omdat Apple zolang gewacht heeft, is het aanbod bij de start behoorlijk karig. In elk geval in onze regio.

Het eerste dat opvalt als je de Apple Tv uit de doos haalt is het gewicht, hij voelt zwaarder dan de vorige Apple TV. Daarnaast is er de nieuwe afstandsbediening, die je met het meegeleverde USB kabeltje kunt opladen. Batterijen zijn niet langer nodig.

De nieuwe afstandsbediening lijkt een beetje op Apples Magic Mouse. Navigeren is vergeleken met de drieknoppige voorganger een stuk makkelijker geworden omdat je met je vinger over een vlakje kunt bewegen, zoals je op een MacBook gewend bent te doen. In het algemeen reageert de vierde Apple TV veel vlotter dan het vorige model.

In het algemeen heeft Apple niet veel veranderd aan de gebruikerservaring. Nog altijd zijn veel kliks nodig om een video te starten, wat het platform in de huidige vorm ook niet echt geschikt maakt voor Live tv. Zappen op een Apple TV kun je rustig vergeten.

Verder blijven bepaalde handelingen zoals het invoeren van tekst – letter voor letter – tamelijk omslachtig. De Remote app voor iPhone en iPad waarmee je de vorige Apple TV kunt besturen, is helaas nog niet bijgewerkt voor het nieuwe model. Jammer genoeg werkt stembesturing via Siri op de afstandsbediening ook al niet. De functie is uitgeschakeld voor onze regio. Sowieso kan Siri geen apps voor je zoeken.

De opzetprocedure is overigens heel slim. Zet de Bluetooth van je iPhone aan en houdt hem korte tijd voor de Apple TV. Het kastje neemt vervolgens automatisch al je configuratiegegevens over, zoals het wachtwoord van je WiFi router.

Maar dan: eenmaal in het openingsscherm kom je de eerste keer in een vrijwel leeg veld terecht. Anders dan bij het vorige model heeft Apple – los van Apple Music, Regelpaneel en iTunes – geen apps voorgeïnstalleerd. Zelfs YouTube niet.

Wie gaat zoeken in de App Store ontdekt al gauw dat het aanbod van games en tv niet erg groot is. Nederlandse apps zijn nog nergens te ontdekken. Bestaande apps voor iPhone en iPad zijn op Apple TV ook niet te downloaden. Wel ziet Apple TV of je bepaalde tv apps op je iPad hebt geïnstalleerd waarvan ook een Apple TV variant bestaat. Zo kregen we onder meer Vevo en de app van de Duitse zender ZDF als suggestie voorgeschoteld.

De verwachting is dat het aantal gamesapps de tv apps zal overtreffen, dat is nu eigenlijk al het geval. En hoewel Apple TV best een aardig gameplatform genoemd kan worden – waarvoor zelfs al speciale controllers zijn ontwikkeld – zal Apple TV de hardcore gamer niet bekoren. De casual gamer komt daarentegen ruimschoots aan zijn trekken. We raakten al meteen verslaafd aan een spelletje virtueel bowlen.

De Apple TV is absoluut een vooruitgang ten opzichte van het vorige model, maar door het geringe aantal apps hoef je hem nu eigenlijk nog niet in huis te halen. Over een half jaar zullen er veel meer apps zijn. En wie weet verstaat Siri dan eindelijk Nederlands.

Een ander bezwaar is het gebrek aan 4K ondersteuning, vermoedelijk omdat dit te hoge eisen stelt aan de apps zelf. Dat maakt deze Apple TV al meteen gedateerd en het is vermoedelijk ook niet op te lossen met een firmware update.

De Apple TV komt met 32 GB (179 euro) of 64 GB (229 euro) aan opslagruimte. Die laatste is aan te raden als je erg veel games wilt installeren. TV apps nemen nauwelijks ruimte in beslag. Let verder op dat in de doos geen HDMI kabel zit.

 

Deel dit bericht

4 Reacties

Ad van Loon

Boeiend verhaal, enigszins negatieve ondertoon, maar wel voorlichtend. Twijfel rijst…
En dan dit: 32 GB (179 euro) of 64 MB (229 euro)? Liever gigabytes 🙂

Manfred

ik geef Apple het voordeel van de twijfel. Sterke punt is uiteraard het generalistische karakter dat Apple inmiddels duidelijk heeft. Als je huis vol ligt met Apple devices is de keus makkelijk. Je weet dat het allemaal naadloos en storingsvrij samenwerkt/ communiceert.
De 1e Apple TV bevalt eigenlijk nog prima. De afstandsbediening / remote van de oude en de nieuwe Apple TV is klein, fraai en functioneel. Heel anders dan de remotes van andere merken. En zo’n reMote heb je toch vaak vast. Fijn dat je dan niet zo’n lompe schoenendoos met knoppen in je handen gestopt krijgt bij Apple

ferdinandes

Goed artikel. Klinkt een beetje als too little too late, verder zonde om niet het chromecast model te omarmen en weer een nieuw platform te creeeren. Beter was het om voor bestaande devices dit als extra scherm te gebruiken, heb je al die gigabytes niet nodig en hoef je niet opnieuw op zoek naar apps. Voor appaanbieders ook een stuk makkelijker omdat ze alleen ondersteuning in een al bestaande app hoeven te creeren. Dit was een paar jaar geleden wellicht wel een gamechanger geweest. Bovendien bieden de standaard kastjes van kpn ed, op het gebied van video, nu veel meer, zeker in de regio.

Overigens zullen ze vast als warme broodjes over de toonbank gaan.

Staf van der Heijden

Heb het ding nu een paar uur in huis en ben niet erg tevreden. Geen remote functie en tevens geen apple toetsenbord in de bluetooth. Dat wordt wel erg omslachtig met intypen met die horizontale qwerty

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond