Deel dit artikel
-

Hands-on: Block

Block belooft je de rust terug te geven van voor het connected tijdperk. We zitten allemaal te veel achter onze mobiele telefoon, Block moet helpen om daar verandering in te brengen. Doet Block wat het belooft?

Block is vervaardigd uit een solide blok aluminium met een eveneens aluminium deksel die naadloos aansluit. In Block zitten twee kunststof bakjes die moeten voorkomen dat je telefoon krast.

Block heeft een flink gewicht en voelt daardoor solide aan. De kunststof bakjes aan de binnenkant zijn dun en komen wat goedkoper over. Het kan zijn dat dit in de uiteindelijke versie anders is, want mijn model betreft een proefmodel.

Doordat Block bestaat uit aluminium, zijn telefoons die erin zitten afgesloten van het netwerk. Push notificaties komen niet langer binnen. Telefoontjes komen niet langer door. Block is eigenlijk een kleine kooi van Faraday, het effect is vergelijkbaar met het wegvallen van het belsignaal als je een oude lift in stapt.

Onderzoek wijst uit dat de meeste mensen meer tijd achter hun telefoon besteden dan ze eigenlijk zouden willen. Laten we eerlijk zijn, hoe gelukkig worden we van het scrollen door de Facebook tijdlijn of Instagram feed? Weet je na een kwartier nog wat je hebt gezien?

Ik hoor je denken “maar ik ben niet verslaafd” of “dan zet ik hem toch gewoon op niet storen?” Zo dacht ik er zelf ook over, maar inmiddels weet ik beter. Er is een groot verschil tussen de telefoon in je zak hebben, en hem ergens opbergen.

Block maakte nog duidelijker wat ik eigenlijk al wist; er zijn zoveel micromomenten waarop ik uit gewoonte mijn telefoon pak. Het moment dat je naar boven loopt, als je klaar bent met eten. Terwijl je de vaatwasser uitruimt. De lijst gaat door.

Het voelt dan ook even onwennig als je hem niet bij je hebt omdat hij in de Block zit. Met de nadruk op even, want het went snel. En als je het een tijdje actief doet, ontstaat er vanzelf een gewoonte die ik als prettig ervaar.

Bovenstaande is persoonlijk, maar Block is ook sociaal. Door het formaat van Block is er ruimte voor meerdere telefoons. Dat past bij de filosofie, want als het aan Block ligt zouden we meer oog voor elkaar moeten hebben dan voor onze telefoon.

De bedenkers geven aan dat ze Block niet alleen thuis zien, maar ook op het werk. Het is een wat extremere vorm van ‘Stacking’, het op elkaar stapelen van telefoons om de aandacht bij de meeting te houden. Ik heb Block niet op het werk geprobeerd, maar ik kan me levendig de situaties voorstellen.

Heb je nou echt een Block nodig om minder met je telefoon bezig te zijn? Nee, dat denk ik niet. Maar het helpt wel. Naast een apparaat dat je dwingt om offline te zijn, is het ook een object dat je herinnert aan je voornemen om wat meer in het hier en nu te zijn.

Block neemt de grootste verleiding weg en is daadwerkelijk in staat om je tot een gezondere relatie met je telefoon te brengen. Daarnaast is het ook gewoon een mooi object dat in een modern interieur niet misstaat.

Block is nu verkrijgbaar in zacht geel, groen en zwart en kost 99 euro. Bestellen kan via de website: www.meetblock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond