Deel dit artikel
-

Hands-on: Galaxy 6S edge

Samsung wees vrijdag op een persconferentie in Amsterdam op de lange rij wachtenden in Rotterdam tijdens de Nederlandse verkoopstart van de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 edge. Na het verkoopdebacle met de Galaxy S5 vorig jaar heeft Samsung eindelijk weer een toestel waar serieus belangstelling voor is. Maar geldt dat ook voor de gekromde variant?

De grote vraag naar de nieuwe Galaxy lijkt vooral het gevolg van een iets ander design: het plastic omhulsel van het vorige model bestaat nu uit een combinatie met metaal en glas. Dat oogt, zelfs met duidelijk zichtbare vingervlekken, in elk geval chiquer dan de Galaxy S5.

Het Gear-team kreeg gisteren het 150 euro duurdere Galaxy S6 Edge ter recensie mee, het ‘gekromde broertje’ van de Galaxy. We zien Apple zo’n toestel niet snel maken. Waar Apple vaak te lang wacht met de adoptie van nieuwe technieken, zoals grotere schermen of NFC voor contactloos betalen, heeft Samsung de neiging om allerlei nieuwigheden te introduceren waarvan het wauw-effect wel erg snel vervaagt. Dat geldt ook voor de Edge.

Als je Edge uit de doos haalt, houd je hem waarschijnlijk in eerste instantie verkeerd vast. Want de kromme ‘achterkant’ blijkt juist de voorkant te zijn. Het platte vlak (waarop een camera en hartslagmeter), gemaakt van krasvrij Gorilla glas, hoort achter. Vergeleken met bijvoorbeeld een iPhone zijn metalen randen die het glas van de achterkant van het toestel scheiden trouwens niet echt mooi te noemen.

Het licht gekromde glas biedt, hoe knap ook gemaakt, eerlijk gezegd maar weinig voordelen. Voor alle duidelijkheid: de kromming is niet zo sterk als bij de Galaxy Note Edge, dat het concept als eerste introduceerde en een grote rand kende waarop ook nog programma icoontjes stonden. Bij de Galaxy S6 Edge loopt de kromme rand niet helemaal door tot de achterkant van het toestel. Je ziet ook geen grote vertekeningen in het beeld, en apps en video’s krommen niet echt mee. En voor zover ze dat wel doen, valt het niet echt op.

Als je hem plat op tafel legt, kun je op de rand notificaties zien. Dat kan de tijd of het weerbericht zijn en je kunt zien wie er belt, aan de hand van een speciale kleurtje dat je aan een specifiek contact kunt koppelen. Maar de kans de smartphone gewoon in jas- of broekzak zit is natuurlijk veel groter. Dat maakt de gekromde randen wel een wel erg duur extraatje. Nu was dit misschien niet zo’n bezwaar geweest als de Edge daarnaast nog veel extra’s had te bieden. Maar dat blijkt, afgezien van minimale verschillen, niet het geval. Je krijgt een gekromde Galaxy S6, dat is het zo ongeveer.

Maar met die Galaxy S6 is verder niets mis, zo valt al na enkele uren te concluderen: met een pixeldichtheid van 577ppi is het scherm echt van opvallend hoge kwaliteit, met veel contrasten en diepe zwarten. Ook bij fel zonlicht blijft het scherm goed zichtbaar. Ook de ingebouwde camera levert goede prestaties.

Opvallend is dat hoewel de accucapaciteit ten opzichte van zijn voorganger is teruggebracht, dit nauwelijks invloed heeft op de batterijduur. Dat komt deels door zuinige hardware, zoals een nieuwe GPS chip. De Edge kan in tien minuten ten minste tot vier uur worden opgeladen, desnoods draadloos. Jammer is dan wel weer dat de accu niet kan worden vervangen. Nog een pluspunt: De Edge is ook nog eens behoorlijk snel, dat merkten we vooral toen we een backup van een ander Android-toestel inclusief apps overhevelden. Dat was verrassend snel gepiept.

Samsung Edge draait op Android Lollipop, maar Samsung-gebruikers weten zo langzamerhand dat ze er een hoop (soms overbodige) software bij krijgen en Samsung zijn eigen TouchWiz interface over Android heen legt. In elk geval is de bezem door het aantal eigen apps gehaald. Niettemin komt ook Edge nog altijd met een eigen browser.

Wie niet gediend is van de interface van Samsung, kan het beste de Google Now Launcher instellen. Dan wordt het meer een klassiek Android toestel. Voor het eerst worden trouwens ook Microsofts OneDrive, OneNote en Skype meegeleverd. Die apps kunnen niet worden verwijderd.

Conclusie

Laat er geen misverstand over bestaan: De Galaxy S6 edge is een van de betere Android toestellen, maar alleen die kromme randen zijn geen extra 150 euro waard, tenzij je echt kikt op dit soort design. De keuze voor de normale S6 lijkt daarmee logischer. De toegevoegde waarde van het gekromde scherm is zelfs zo gering dat het nog maar de vraag is of Samsung dit soort toestellen blijft maken. De productie ervan schijnt overigens technische problemen op te leveren, waardoor het toestel de eerstkomende tijd mogelijk mondjesmaat verkrijgbaar is.

De Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 edge met 32 GB, 64 GB of 128 GB zijn in Nederland verkrijgbaar in de kleuren White Pearl, Black Sapphire en Gold Platinum voor verkoopadviesprijzen vanaf resp. 699 en 849 euro (met BTW).

Vergelijking van Galaxy Note edge en Samsung Galaxy S6 edge (PocketNow):

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

9 Reacties

Jeroen Bos

Het valt me op dat deze schrijver van Emerce altijd de zure stukken schrijft en zich weinig verdiept in de materie. Maar dat geheel ter zijde. Ik denk dat ik voortaan de stukken van Jan en redactie ( zelfde geloof ik ) maar over ga slaan. Gelukkig kun je je straks bij kranten abonneren op auteurs……

Maar dat ter zijde.
Dat Samsung verwoede pogingen doet om weer een écht flagship model op de markt te zetten is duidelijk. Wat je ook vindt van het uiterlijk, het verschil bij de S6 en S6 Edge ligt eigenlijk gewoon onder de motorkap. Helaas lees ik in vrijwel geen enkel artikel daar iets over. Jan geeft aan dat hij lekker snel is….. Misschien wel omdat deze smartphone de eerste ter wereld is die zowel UFS2.0 opslag als DDR4 werkgeheugen gebruikt. GEEN ENKEL ANDER TOESTEL heeft deze top technologie onder de motorkap. Deze zaken maken dit toestel bijzonder! Retesnel, geen haperingen hoe zwaar en hoeveel taken er ook worden uitgevoerd, en daarnaast ook nog eens het gewenste design en QHD Oled scherm waar velen op zaten te wachten. Dus, zo zie je maar weer……. meer dus dan een S5 in een nieuw jasje 🙂

Wiso Jansen

Dus het is een flagship model omdat er een UFS2.0 opslag en DDR4 werkgeheugen gebruikt wordt? Ik ben niet echt onder de indruk. Wel eens een iPhone 6 geprobeerd, of een HTC One? Ik ken een hoop ‘retesnelle’ smartphones, en dat maakt toch echt het verschil niet meer.

Haperingen zijn een eigenschap die niet zozeer aan de hardware, maar vooral aan Android kunnen worden toegeschreven. iOS van Apple heeft daar nooit veel last van gehad, ook niet in oudere toestellen.

En ik weet niet hoeveel recensies je van dit toestel (Galaxy S6 Edge) hebt gelezen, maar zowel in NL als in de VS lees ik hetzelfde als hierboven. De premium prijs is niet echt te verantwoorden, hoe goed het toestel technisch ook mag zijn.

ReebokR

De verbeteringen zijn vermoedelijk eerder te danken aan een minder vertragende skin van TouchWiz in combinatie met Lollipop. Toucwiz had de reputatie van lag.

Als Samsung al een voorsprong heeft, is die binnen enkele maanden alweer verdwenen. DDR4 is helemaal niet exclusief: zit ook al in G Glex 2 en HTC M9. In de tweede helft van dit jaar zullen de meeste smartphones al 4GB DDR4 aan boord hebben. Samsung levert diezelfde geheugens ook aan Apple voor de 6S. Universal Flash Storage (UFS) 2.0 is een standaard waarop Samsung ook geen exclusiviteit kan claimen. Het gaat trouwens om 128 GB geheugenchips die neem ik aan ook aan andere fabrikanten worden geleverd.

Het opslaggeheugen (lezen en schrijven) bepaalt niet de uiteindelijke performance, draagt er wel toe bij. Processor is natuurlijk even belangrijk.

Jeroen Bos

Blijkbaar allebei Apple addicts hierboven. Naast de S6 heb ik zakelijk ook een iPhone6 (zakelijk) Naast alle lovende en duidelijk sprekende testmethodes zoals Antutu is dit een echte multitasker die veel efficiënter werkt met de hardware dan Iphone6. Niet alleen UFS2.0 en DDR4 maar ook de op 14nm architectuur gebouwde 64 bit octacore processor helpt uiteraard. Wat ik bedoelde met mn commentaar is dat dit toestel momenteel verreweg het allerbeste toestel ter wereld is, maar het wordt beschreven als een uiterlijk veranderde S5. En ja….. natuurlijk komen er snel toestellen aan die bij gaan blijven zoals de iPhone6s die z’n nieuwe A9 processor toch na afwezigheid weer door Samsung laat produceren…..Apple kan dan qua design het voortouw genomen hebben, Samsung ( en ons eigen ASML ) zorgen dat dit technisch voor Apple mogelijk is.

Rutger

Jeroen, je bent blijkbaar snel onder de indruk van een paar technische kreten zonder te begrijpen waar het over gaat. “Een 64 bit octacore processor op een 14 nmm architectuur”. Wauw, man. Wat is het verschil als het 13 nm was? Jij vindt een Ferrari waarschijnlijk ook een goede auto omdat je daarmee 300 kilometer per uur kunt rijden. Maar wat ga je met die snelheid doen? Nog sneller met je duim op de homeknop drukken? Is ergonomie van een toestel niet even belangrijk?

Pieter Bas

Ik heb al heel veel reviews gelezen over de Galaxy S6 en S6 Edge, maar deze komt wel heel amateuristisch over. Zoals uitleggen wat de voorkant en de achterkant is van de telefoon… Het is ook de enige negatieve review die er is over de Galaxy S6 overigens.

Sommige leden van de Apple Sekte lopen met enorme oogkleppen door de wereld, en kunnen niet meer zelf gezond nadenken.

ReebokR

Jeroen, je bedoelt de 64 octaprocessor zoals die al maanden in uiteenlopende midrange toestellen Hawei zit? En in de Oppo R1C? Toestellen van MediaTek? Mlais? HTC? Kingzone? Huawei? De Galaxy S5? En wellicht is het handig als je je nog wat nader inleest in wat die acht kernen nou echt doen. De iPhone 6 (twee kernen) bleek vorig jaar sneller dan een Qualcomm Snapdragon 805. Chiparchitectuur is nogal complex, namelijk.

http://indiatoday.intoday.in/technology/story/explained-why-dual-core-iphone-6-is-faster-than-8-core-android-phones/1/408834.html

Pieter, ik gebruik Android en Apple door elkaar, maar de technische kennis van elkaars systemen over en weer is om te huilen, zoals uit enkele reacties hier weer blijkt.

Jan Libbenga

@ Bas, geen recensie van de S6, maar een eerste indruk van de Edge. Ander toestel. Ik kraak inderdaad kritische noten wat betreft prijs en toegevoegde waarde van het scherm, en daarin ben ik een van de vele recensenten werelwijd, maar je gaat voorbij aan de positieve nuances die ik ook noem. De kwalificatie ‘S5 in een nieuw jasje’ komt al helemaal niet van mij vandaan.

48 uur later heb ik nog wat kinderziektes ontdekt en de batterij verliest zijn eerste 10 procent energie wel heel snel (om zich daarna te stabiliseren), maar de snelle responstijden van dit toestel zijn inderdaad een behoorlijke plus. Zoals ik schrijf: dit is qua specs een van de betere Android toestellen.

Opvallend dat de discussie weer binnen de kortste keren ontaardt in een bokswedstrijdje Samsung versus Apple. Ik houd mij daar niet zo mee bezig. Qua gebruikerservaring ontlopen Android en Apple elkaar niet meer zoveel, net zo goed als dat geldt voor Windows en MacOS X. De verschillen zitten ook niet in de specificaties, de betere smartphones kunnen allemaal ongeveer hetzelfde.

De discussie gaat tegenwoordig vooral over designaspecten, grootte van schermen, gebruiksgemak. We zullen zien of smartphones met gekromde randen in een brede behoefte voorzien, maar ik heb dezelfde twijfels over de gekromde smartphones van bijvoorbeeld LG (banaanvorm). Of over gekromde tv-schermen. In alle gevallen betaal je als consument een smak geld voor een minieme gebruikerservaring. Dat Samsung het (gekromde randen) concept ten opzichte van de Note al fors heeft bijgesteld, betekent dat het bedrijf nog zoekende is naar de juiste vormfactor. Nu is de consument aan zet.

Jeroen Bos

@ReebokR, het blijkt dat je alleen mijn laatste reactie gelezen hebt. Mijn eerste reactie ging over de UFS 2.0 en DDR4 combinatie. Als je alle performance tool testen bekijkt, hoe dan ook gemeten, komt deze combinatie van 64 bit 14 nm octa 7 icm UFS2.0 en DDR4 als absoluut snelste combi uit de bus. Dát is wat ik bedoelde te zeggen. Mijn eigen iPhone6 hapert af en toe als ik HD video speel, het browsen met chrome op 4G gaat langzamer, het laden van zware games als Fifa is trager en het openen van lokaal opgeslagen foto’s/video’s idem. Wat er ook in zit aan techniek, de S6 wint het momenteel op alle fronten. Easy as that….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond