Deel dit artikel
-

Hands-on: Huawei Freebuds 3 versus TCL buds

Smartphonefabrikanten, maar ook audiobedrijven, hebben een nieuwe markt aangeboord: die van de draadloze oordopjes. Er wordt grof geld mee verdiend: Apple durft rustig 279 euro te vragen voor de AirPods Pro, terwijl de reguliere versie met oplaadcase 179 euro kost. Dat maakt kennelijk allemaal niet uit, want ze zijn niet aan te slepen.

Het succes is deels te verklaren uit het comfort: geen kabeltjes meer, zodat je van je smartphone kunt weglopen en toch naar Spotify kunt blijven luisteren. Ook reuze handig tijdens het sporten.

Het is nog maar de vraag of de traditionele audiojack nog een lang leven is beschoren. Veel smartphones hebben al geen aansluiting meer.

Nadeel is dat je die dopjes heel makkelijk kwijt kunt raken. Vandaar iedere fabrikant een case meelevert waarmee je de oordopjes tevens kunt opladen. Plus een USB kabel waarmee je de case zelf moet opladen.

Veel onderscheid qua vormgeving hebben we niet kunnen ontdekken. De een houdt het op een in-ear model dat je bijna in zijn geheel in de oorschelp drukt, anderen hebben modellen met een pootje.

Als regel geldt: des te duurder de oordopjes, des te fraaier de verpakking en des te chiquer de cases. Maar uiteindelijk zijn maar twee dingen belangrijk: het geluid en het comfort.

Bijna alle fabrikanten stellen limieten aan het volume om gehoorschade te voorkomen. Wil je luisteren in lawaaiige omgevingen, dan kan het volume nogal tegenvallen. De gebruiksduur is gemiddeld ruim een dag, al moet je ze dan wel even terug in de case stoppen. Je smartphone geeft er eerder de brui aan dan de oordopjes.

De hier besproken Freebuds 3 en TCL buds zijn nog maar kort op de markt. Het loont de moeite om prijzen te vergelijken: Freebuds kosten bij bol.com 178 euro en bij Coolblue 159 euro, wat nogal een verschil is. De TCL buds hebben de Nederlandse markt nog niet bereikt, in de VS betaal je bijna 80 dollar.

Om de TCL earbuds te activeren moet je op een knopje van beide oordopjes drukken, waarna ze eerst aan elkaar worden gekoppeld, en daarna als paar worden verbonden met de smartphone. Het duurde wel erg lang voordat de iPhone Pro die we voor de test gebruikten de oordopjes eindelijk had ontdekt. Bij de Huawei waren al deze handelingen niet nodig, we hadden eigenlijk meteen verbinding.

Met je vinger op de oordopjes tikken om een volgend nummer te selecteren, werkt alleen bij Huawei smartphones. Sowieso heb je bij Android smartphones wat meer mogelijkheden om de oordopjes beter af te stemmen dankzij de Huawei AI Life app die er helaas niet is voor iOS.

Meteen hoorden we ook een verschil in kwaliteit: er zit beduidend meer laag in het geluid van de Huawei, het volumeniveau was beter dan van TCL. Als regel geldt dan ook dat als je betere kwaliteit geluid wilt, je meer moet betalen. Huawei geeft hoog op van zijn Active Noise Cancellation, maar daar moet je je niet te veel van voorstellen omdat de oordopjes van Huawei (anders dan Apples AirPods) niet geheel afsluiten. Aan de andere kant: alleen Apples AirPods Pro biedt noise cancelling, dus dat extraatje is mooi meegenomen.

En toch: een kritische luisteraar zal meteen beamen dat het geluid het niet haalt bij een volwaardige hoofdtelefoon. Sommige bedrade oordopjes voor geen geld leveren minstens even goede of betere resultaten.

Om de beste keuze te maken, zou je oordopjes eigenlijk moeten horen voordat je ze koopt, maar die mogelijkheid is er helaas niet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond