Deel dit artikel
-

Hands-On: Nexus 7

Met het verschijnen van de iPad mini retina deze week kan de slag om de kleine tablet weer beginnen. Maar is er eigenlijk wel serieuze concurrentie? Emerce testte Googles Nexus 7.

Apple heeft lang gewacht met een kleinere iPad. Naar verluidt wilde wijlen Apple-baas Steve Jobs er niet aan omdat alleen met een 10 inch scherm de juiste ervaring zou kunnen worden geboden. En dus pakten Apples concurrenten hun kans: fabrikanten als Samsung en Amazon hoopten de markt voor 7-inch tablets te kunnen veroveren. Met name de Kindle Fire van Amazon vond enige tijd gretig aftrek, maar sinds de iPad mini op de markt is, zijn de verkopen ingezakt.

Waarom zou je een andere tablet dan de iPad willen? Prijs is een overweging. De nieuwe iPad mini (retina) kost 389 euro voor het goedkoopste model (16 GB), maar de nieuwe Nexus 7 van Google kun je al voor 255 euro krijgen met twee keer zoveel opslagruimte, een retinascherm ((1920×1200 pixels) met een goede kijkhoek  en een behoorlijk snelle processor (quad-core 1.5GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro). De Nexus heeft ook nog eens stereoluidsprekers (kom daar maar eens om bij de iPad) en eigenlijk valt alleen de ingebouwde camera een beetje tegen, maar dat geldt eigenlijk voor alle tabletcamera’s.

De tablet is wederom door Asus gemaakt en de versie die in de winkel te koop is draait een kale of niet gemodificeerde Android JellyBean 4.3, maar krijgt een dezer dagen een automatische update naar 4.4 (KitKat).

Een aantal zaken is bij Android in het algemeen net iets gebruikersvriendelijker dan bij iOS, maar dat is omgekeerd ook zo.  Het notificatiescherm van Android is iets handiger omdat je elk bericht makkelijk kunt wegvegen. De mailapp is erg prettig in het gebruik, maar de meeste Android browsers schieten tekort doordat de bladwijzers niet in de vorm van een dropdown-menu worden aangeboden. Browsen op een tablet gaat op een iPad is vele malen beter.

Een ander nadeel is dat veel Android apps zijn gemaakt voor smartphones en dus moeilijk opschalen naar een groter scherm. Maar dat merk je eerder op de 10-inch versie van de Nexus, en minder op de Nexus 7. Hooguit ogen de apps een beetje flets. De meeste Google apps schalen wel en die zul je waarschijnlijk ook het meeste gebruiken.

Toen de tweede Nexus 7 in september op de Nederlandse markt verscheen, had de tablet heel even een voorsprong op de oude iPad mini. Nu de nieuwe iPad mini is gearriveerd, valt het onderscheid qua prestaties grotendeels weg.

Wat geeft dan wel de doorslag? De Nexus 7 verschilt vooral van de iPad mini door de schermafmetingen. In lengte zijn ze precies even groot, maar de Nexus 7 is een stuk smaller en dient daardoor vooral in de landschapmodus te worden gebruikt. Browsen werkt beter in portetmodus. De Nexus 7 kun je makkelijk in een hand houden, dat lukt niet met de iPad mini. En dat is, afgezien van de prijs, eigenlijk belangrijkste verschil wat moet worden afgewogen. De iPad mini heeft domweg veel meer scherm ‘real estate’ dan de Nexus 7. Op de Nexus 7 blijft je scrollen. Beide uitproberen in de winkel is dan ook geen overbodige luxe.

Volgende week: de iPad mini retina.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Gert

Ik gebruik als telefoon de Nexus 4. In samenhang met de Nexus 7 valt pas op hoe gebruikersvriendelijk Android is, in weerwil van wat de die-hard Apple-fans steeds beweren. En dan hebben we het nog niet eens over het enorme prijsverschil gehad. Ik zou niet anders meer willen.

Robert

Leuk voor je gert.
Ik werk met beide systemen.
Voor gebruiksvriendelijkheid kom je toch echt bij ios uit.
Voor een lage prijs en vooral veel plastic, bij android spul.

Ja, ik ben zo’n die hard fan. Maar ik kan gelukkig echt wel zelf nadenken over wat ik wel en niet handig vind. Dus dat argument kun je alvast niet meer gebruiken.

Brink

Robert, wie ben jij om voor een ander te bepalen welke argumenten wel of niet gebruikt kunnen worden.

Nu over tot de orde van de dag. Nexus 7 is een uitstekend apparaat! Batterij alleen snel leeg en wifi onderschepping niet altijd optimaal. I pad mini is ook een uitstekend apparaat! Alleen wordt je vaak gedwongen om websites te bekijken in een speciaal Apple raster.
Qua apparaat kies ik voor de ipad, qua gebruiksvriendelijkheid voor Nexus 7

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond