Deel dit artikel
-

Hands-On: Nexus 5

Heeft Google met de smartphone Nexus 5 een iPhonekiller in huis gehaald? Qua prijs kan die vraag in elk geval met ja worden beantwoord. De Nexus 5 is de helft goedkoper dan de duurste iPhone en tweehonderd euro goedkoper dan het instapmodel van Apple.

De wereldwijde uitrol van Googles Nexus 5, de eerste smartphone met Android KitKat, heeft flink wat tongen losgemaakt. Het toestel is gemaakt door LG, maar 150 euro goedkoper dan de G2, het vlaggenschip van het Zuid-Koreaanse bedrijf.

En toch is er niet op speficificaties ingeleverd, ook niet vergeleken met de Samsung Galaxy S4, de populairste Android smartphone van dit moment. De processor van de Nexus is iets sneller dan die van de Samsung. De Nexus heeft Qualcomm Snapdragon 800-chip, de Samsung eentje uit de 600 serie. Beide toestellen hebben een 5 inch Full HD-scherm, met veel ‘real estate’ voor je apps. De 8 megapixel camera van de Nexus is voorzien van optische beeldstabilisatie, Samsung levert weer iets meer resolutie (13 megapixel).

En zo zijn er meer verrassingen: het is een toestel met NFC aan boord, voor contactloze betalingen of het uitwisselen van bestanden, naast ondersteuning voor LTE (de nieuwe generatie telefonie). Het toestel is uitermate licht met een rubberachtige behuizing die erg prettig aanvoelt, zonder de scherpe randen die we van duurdere LG-toestellen gewend zijn. Het geluid is blikkerig, maar weer goed via de hoofdtelefoon. Eerdere Nexus toestellen hadden slechter geluid. Het scherm is, in tegenstelling tot wat sommige kritieken beweren, behoorlijk helder en kent een hoge aanraakgevoeligheid.

Tot zover de hardware. Dan KitKat. Deze Android-versie (4.4) is fors opgeschoond en qua kleurstelling vrolijker geworden, maar mist nog de finesses van iOS 7. Maar zoals Windows ooit steeds dichter op MacOS X kroop, zo worden de verschillen tussen Android en iOS ook steeds kleiner. Een gebruiker die van iOS overstapt op Android raakt hooguit verdwaald in de configuratieschermen: icoontjes voor apps kunnen net als bij iOS in mappen worden versleept, notificaties trek je als een soort luxaflexgordijn naar beneden en ook de apps zien er over het algemeen precies zo uit als op iOS. Slechts een enkel programma (zoals de browser Firefox) draait alleen op Android. Verder heeft Android zijn eigen Siri, genaamd Google Now (vooral Engelstalig). Die is, anders dan bij KitKat-versies die andere fabrikanten mogen gebruiken, volledig in de interface geïntegreerd.

KitKat ontbeert ook een aantal standaardapplicaties die je (vanuit de iOS omgeving) zou verwachten, zoals een notitieblok, een losse aandelenapp en toepassingen voor herinneringen of visitekaartjes en coupons,  maar daar staan weer een hoop vertrouwde Google apps tegenover. Want dat is het voordeel van een eigen toestel van Google. Geen aanpassingen of weglatingen, maar Android zoals hij bedoeld is, met een inlogscherm voor alles Googlediensten. Nieuw in KitKat is de volledige integratie van het Officepakket Quickoffice. Sms’en doe je voortaan vanuit Hangouts. En printen via een cloudprinter wordt beter ondersteund.

En toch laat KitKat nog wel wat steken vallen. Om maar eens wat te noemen: het configureren van mail verloopt ronduit moeizaam als Google het maildomein niet herkent. Zelfs de instellingen voor Pop3-adressen moeten vaak nog handmatig worden aangepast. iOS heeft een rustiger notificatiescherm, bij KitKat zie je een hele reeks witte ongeduldige icoontjes verschijnen aan de bovenkant van het scherm die verlangen dat je het notificatiescherm eens raadpleegt.

Daarnaast heb je voortdurend de indruk dat het hele OS nog wel een paar slagen beter kan, maar de rommelige indruk die Android in het verleden nog wel eens gaf, lijkt verdwenen.

De Nexus 5 is het beste Android toestel dat we tot dusverre in handen hebben gehad en er is weinig voor nodig om het nog beter te maken. Maar meest verrassend is toch wel de prijs/kwaliteit-verhouding. Daar kan Apple echt nog van leren.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Dennie

Volgens mij doet Apple eerder zichzelf de das om door niet meer genoeg te innoveren. R.I.P. Steve Jobs

KoalaBear

Grootste problemen bij Apple zijn idd minder innovatie, maar ook:
– Grotere schermen
– Full HD o.i.d. en 16/9 verhouding
– Widgets
– Homescreen kunnen aanpassen
– Alles kunnen sharen naar elke app
– NFC

Het is gewoon allemaal heel beperkt en star. En alles moet volgens de religie van Apple.

KoalaBear

En @Erwin: – Geen Ingress 😛

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond