Deel dit artikel
-

HbbTV wordt niet verplicht

Kabelaars als UPC en Ziggo hoeven de technische standaard HbbTV voor interactieve televisie niet verplicht door te geven. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker aan de Tweede Kamer. Een doorgifteverplichting van overheidswege zou ‘direct van invloed zijn op de marktverhoudingen’.

HbbTV is een platformtechnologie waarop televisiediensten kunnen draaien. Deze techniek kan lineaire televisiewereld met die van het open internet combineren. Voor het gebruik van HbbTV is een HbbTV-geschikte smart-tv of een HbbTV-geschikte settopbox benodigd.

Vooralsnog lijkt de standaard niet van de grond te komen, omdat de twee grootste kabelaars het signaal niet doorgeven. De pakketaanbieders hebben al hun eigen platformen ontwikkeld, die (vaak) niet aansluiten op HbbTV en hebben deze diensten vervolgens achter de rode knop van de afstandsbediening geplaatst. De PvdA had aangedrongen op verplichte doorgifte. Het bereik van HbbTV is met minder dan één procent van de Nederlandse huishoudens erg klein.

Maar volgens Dekker is HbbTV maar één van de vele technieken. ‘Het is niet aan de overheid om deze techniek een voorkeursbehandeling te geven, dit kan ook niet op Europeesrechtelijke gronden. Voor de Nederlandse markt merk ik specifiek op dat pakketaanbieders eerder zijn gestart met de ontwikkeling van nieuwe televisiediensten op de omroepdistributiemarkt en zij met een verplichte doorgifte hun investeringen (gedeeltelijk) teniet gedaan zien worden. Ook consumenten zouden aanzienlijke investeringen in nieuwe randapparatuur moeten doen om HbbTV te ontvangen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond