Deel dit artikel
-

‘We hebben maandelijks 280 miljoen views op YouTube’

Een paar jonge Nederlanders in Berlijn richtten een bedrijf op dat nu een half miljoen video’s exploiteert. De 1300 producenten voor wie Divimove werkt, genereren met hun werk maandelijks 280 miljoen views op YouTube.

Ze opereren onder namen als Fullscreen, Maker, BroadbandTV, Base79 en Machinima. Voor de leek zijn vrij algemene bedrijfsnamen waaruit je niet kunt afleiden wat ze doen. In het Amerikaanse medialandschap zijn het echter al bekende verschijningen.

Deze bedrijven zijn zogeheten multichannel netwerken (MCN). Ze genereren maandelijks miljarden views, voornamelijk op YouTube. De kabelnetwerken zouden er wel eens geduchte concurrenten bij kunnen hebben. Ze maken primair zelf geen video’s, maar exploiteren de werken van anderen. Co-producties met de particuliere en professionele producenten zijn echter geen uitzondering. De basisvereiste is dat ze een minimum hoeveelheid views per maand hebben en dat het format past bij de portefeuille van de exploitant.

De Amerikaanse bedrijven hebben afgelopen jaren geprobeerd om uit te breiden naar Europa, maar kregen hier niet echt voeten aan de grond. Het enige Europese multichannelnetwerk van formaat nu is Divimove, opgericht door Nederlanders in Berlijn.

“Amerika loopt twee jaar voor op Europa. De markt is hier anders, al was het maar vanwege de verschillende taalgebieden.” Een van de oprichters is Sebastiaan van Dam. “Bij mijn vorige werkgever, Zalando, heb ik geleerd over werken in meerdere landen. Wij zitten hier met vijftig man van een dozijn nationaliteiten.”

De CTO van het bedrijf is de Nederlander Bart Ariens. De Nederlander Brian Ruhe Duitser Philipp Bernecker zijn met Van Dam de oprichters.

De meeste views komen uit Duitsland en dan uit Nederland en Italië. De andere focuslanden zijn Frankrijk, Spanje en Polen.

Divimove helpt zijn producenten behalve geld te verdienen met hun werk en het bereik te vergroten ook met de ondersteuning van de productie.

Hoewel de MCN’s zich buiten de radar van velen ontwikkelen, is Divimove niet ontschoten aan RTL’s aandacht. Diens dochterbedrijf Fremantle heeft een minderheidsbelang verworven in het Duits-Nederlandse bedrijf.

Deel dit bericht

1 Reactie

Frederik

Zoomin.tv heeft een groter MCN en is ook Europees (met thuisbasis in Amsterdam)… Maandelijks meer dan 500 miljoen views. Zie http://socialblade.com/youtube/top/networks

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond