Deel dit artikel
-

‘Heel nieuwe toestellen nodig voor 5G’

Voor 5G zijn nieuwe toestellen nodig met flink wat meer geheugen. Dat stellen deskundigen op het Mobile World Congress in Barcelona.

5G was vorig jaar de grote belofte op de grootste beurs voor mobiele communicatie en dat is het ook dit jaar. Het duurt nog zeker vier jaar voordat de technologie beschikbaar is en gebruikers kunnen surfen met snelheden van 10 gigabit per seconde. Theoretisch dan, want netwerkbeheerder Nokia denkt dat 5G in het dagelijks gebruik zo’n 100 Mbps kan halen.

Belangrijke noviteit is dat de vertraging tussen de zender en de ontvanger, de latency, veel lager ligt dan bij 4G. Dat maakt bijna real-time toepassingen mogelijk. Denk aan VR, UHD televisie en gaming.

Het idee is om in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Tokio het eerste operationele 5G-netwerk te hebben. Een woordvoerder van Ericsson zegt dat Internet of Things de ontwikkelingen vaart hebben gegeven en we toepassingen op dit gebied als eerste gaan zien. Ericsson demonstreert samen met vrachtwagenfabrikant Scania het idee van treintjesrijden, waarbij vrachtauto’s op korte afstand achter elkaar rijden. “Als we de wrijving kunnen wegnemen door vrachtwagens achter elkaar te laten rijden, kunnen daarmee kosten worden uitgespaard.” Voor dit soort toepassingen moet enorm veel data tussen de vrachtwagens worden uitgewisseld.

Voor regulier gebruik zijn echter heel nieuwe toestellen vereist. Dat gaat verder dan de ondersteuning voor nieuwe frequenties. Toekomstige handsets moeten grote hoeveelheden data kunnen verwerken zonder buffering. Huidige toestellen hebben vaak niet meer dan 1 of 2 GB aan geheugen. Dat moet dus flink worden uitgebreid.

Vooralsnog is het niet 5G, maar 4,5G waar klanten mee te maken krijgen. Die standaard vormt de overgang naar 5G. “Houd rekening met een geleidelijke uitrol”, aldus een woordvoerder van Ericsson over 5G.

Er wordt vooral gewerkt aan industriële toepassingen. Intel en LG willen bijvoorbeeld gaan samenwerken op het gebied van telematica voor auto’s. LG noemt zijn techniek V2X (Vehicle to Everything). Daarnaast wordt er samengewerkt met Ericsson, maar ook met KT. Vanaf 2018 wil Intel diverse virtuele netwerkplatforms en gezamenlijke standaarden te ontwikkelen en testen.

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

Qua snelheid hoeven we het dus niet te doen. Je kan nu al 140 mbps / mbit halen met 4G. Niet overal, dat klopt, maar als 100mbps is waar we aan moeten denken dat is dat geen kunst. Latency is natuurlijk voor bepaalde dingen wel een voordeel / vereiste.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond