Deel dit artikel
-

Helft formules H&M Group groter online dan in retail

Vier van de zeven retailformules van H&M Group zijn geografisch gezien groter online dan in de fysieke wereld. Het bedrijf lanceert dit jaar nog twee nieuwe online formules: millennialmerk /Nyden en discounter Afound.

H&M Group maakt een intense verandering door, wat de reden is voor de lancering van de nieuwe formules. De internationale modemarkt ondervindt fundamenteel veranderend klantgedrag. De consument koopt steeds makkelijker en vaker online en komt stapt minder vaak een winkel binnen.

Het Zweedse modebedrijf speelt op twee manieren in op die trend. Allereerst opent het webwinkels in de landen waar het al langer actief is met fysieke zaken. Zo zijn er in 43 (2016: 35) van de 69 H&M-landen al webwinkels. Het concern opent dit jaar fysieke zaken in vier landen: India, Saoedi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ook lanceert het naast zijn topmerk H&M nieuwe, meer gespecialiseerde merken. In de loop van dit jaar gaat /Nyden live en wordt, zo bleek bij de presentatie van de jaarcijfers (PDF), onder de naam Afound gewerkt aan een discounter. Afound verkoopt afgeprijsde items van de H&M-winkelformules en van andere modemerken. Er komen webwinkels en fysieke zaken. De eerste bakstenen winkel wordt dit jaar geopend in Stockholm.

De strategie met de nieuwe merken is om land voor land webwinkels uit te rollen en enkel in daar enkel in een paar grote steden fysieke winkels te openen.

De leiding van H&M Group vertelde bij de presentatie van de jaarcijfers dat de sterke online ontwikkelingen de terugloop in de fysieke retail nog niet compenseert. ‘Nog niet’, klinkt het. Want het plan is om over een x-aantal jaar omzetgroei te laten zien van tussen de 10 à 15 procent en aanhoudend hoge winstmarges.

Momenteel staat de winst onder druk en wordt daarin voor het huidige boekjaar nog geen grote kentering verwacht:

H&M Group is van plan om dit jaar 390 nieuwe fysieke winkels te openen en er 170 te sluiten.

Foto: Elvert Barnes (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond