Deel dit artikel
-

‘Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware’

De Nederlandse politie registreerde in het eerste kwartaal van 2021 meer dan 3800 gevallen van cybercrime, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt nog een stuk hoger, zegt IT- en securityprofessionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Zo was ruim de helft van de Nederlandse organisaties in het afgelopen jaar slachtoffer van gijzelsoftware.

Het onderzoek genaamd ‘State of Email Security 2021’ toont aan dat Nederlandse bedrijven zeer verschillend omgaan met een ransomwarebesmetting. Opvallend is dat maar liefst 41 procent van de getroffen organisaties het losgeld betaalde. Bijna twee derde van hen kreeg desondanks geen toegang tot de gegijzelde data.

Bijna de helft van de getroffen organisaties betaalde geen losgeld aan de cybercriminelen, maar wist op een andere manier toegang te krijgen tot de gegijzelde bestanden. Een kleine minderheid zag af van betaling én was de data kwijt. De gemiddelde downtime veroorzaakt door een besmetting met ransomware bedroeg vijf dagen.

Een greep uit de overige onderzoeksbevindingen:

62 procent van de Nederlandse organisaties meldt een toename van het aantal ontvangen phishingmails.
65 procent van de Nederlandse organisaties kreeg in het afgelopen jaar te maken met een e-mailstoring in Microsoft 365.
De IT- en securityprofessionals maken zich zorgen over spoofing van e-maildomeinen en websites. Ruim de helft van de Nederlandse organisaties vreest dat hun websites (52%) of e-maildomeinen (58%) zijn nagebootst door cybercriminelen.
Volgens ruim een derde van de organisaties heeft een gebrek aan digitale weerbaarheid geleid tot gegevensverlies. Andere gevolgen zijn een verstoring van de bedrijfsvoering (31%) en een lagere productiviteit van medewerkers (28%).
Nederlandse organisaties zien het feit dat aanvallen steeds geavanceerder worden als de grootste uitdaging bij het gebruik van e-mail. Ook naïeve werknemers en een toename van het aantal aanvallen via e-mail worden vaak genoemd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond