Deel dit artikel
-

Hof: internettussenpersonen moeten klanten identificeren

Stichting BREIN heeft wederom succesje geboekt in zijn strijd tegen Usernet piraten. Het Gerechtshof te Den Bosch oordeelde dinsdag dat internet tussenpersoon Newsconnection dusdanige maatregelen moet nemen dat zij haar klanten kan identificeren en die gegevens moet verstrekken, bijvoorbeeld aan BREIN.

Usenet is een oud onderdeel van het internet dat ook wel bekend staat als nieuwsgroepen. Piraten gebruiken Usenet nog altijd voor de verspreiding van illegale content die in stukjes wordt geknipt en met software weer aan elkaar kan worden gelijmd.

BREIN verzoekt tussenpersonen regelmatig om afgifte van identificerende gegevens van inbreukmakende klanten, met name beheerders van illegale sites en illegale uploaders. Daarmee kunnen die aansprakelijk gehouden worden voor de schade die zij veroorzaken.

Drie klanten van Newsconnection die onder aliassen opereren hebben illegaal duizenden auteursrechtelijk beschermde films en tv-series geüpload. Newsconnection kon de gegevens (zogenaamd) niet verstrekken omdat het zelf geen servers beheert, maar gebruik maakt van derden. De rechter neemt daar geen genoegen mee.

‘Het belangrijke nieuwe punt van deze uitspraak is dat de rechter heeft bepaald dat een tussenpersoon ervoor moet zorgen dat hij zijn klanten daadwerkelijk kan identificeren,’ zegt BREIN directeur Tim Kuik. afspreken.”

BREIN heeft echter niet in alle opzichten gelijk gekregen. Weliswaar is er een zorgvuldigheidsplicht, maar Newsconnection hoeft zijn bedrijfsvoering niet zo in te richten dat het alle gegevens moet opslaan ten behoeve van partijen die daarom vragen.

Dit bericht is 8 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond