Deel dit artikel
-

BREIN: ‘Luchtje aan het commerciële usenet’

Er zit een luchtje aan het commerciële usenet. Dat zegt directeur Tim Kuik van Stichting BREIN naar aanleiding van strafrechtelijke acties tegen illegale usenet aanbieders uit Duitsland. ​Drie illegale portals boden toegang tot illegale bestanden van films, series, muziek, software, games en boeken. De Nederlandse justitie werkte mee op basis van een internationaal rechtshulpverzoek via ​Eurojust, ​het Europese samenwerkingsverband tussen justitiële autoriteiten.

Usenet was oorspronkelijk alleen voor tekst. Mensen konden vragen stellen en informatie uitwisselen via nieuwsgroepen. Maa​r​ sinds het mogelijk werd om op usenet ook beeld en muziek als tekst op te slaan, is het verworden tot een vrijplaats voor illegale kopieën van alles en nog wat, zegt Kuik. En daarop is een heel verdienmodel gebaseerd.

Op servers van usenet providers worden door uploaders populaire bestanden opgeslagen. Die bestanden kunnen door andere gebruikers worden gedownload. Providers schakelen zogenaamde resellers in die abonnement​en​ verkopen aan gebruikers voor toegang tot de servers. Deze resellers sponsoren forums waarop gebruikers (downloaders en uploaders) links plaatsen naar veelgevraagde illegale bestanden op de servers. Resellers geven ook gratis toegang aan gebruikers die veel populaire content uploaden. Dat genereert meer downloadverkeer waardoor er meer vraag naar abonnementen komt. Daar verdienen resellers en providers hun ​geld​ mee.

Om die reden treedt BREIN hard op tegen overtreders. De laatste paar jaar zijn tientallen illegale uploaders geïdentificeerd en aangesproken. Schikkingen met hen lopen op tot duizenden en soms tienduizenden euro’s. De rechter heeft bepaald dat resellers en providers daarvoor identificerende gegevens aan BREIN behoren af te geven. Ook een bedrijf uit San Marino dat de in Nederland gestationeerde servers heeft overgenomen, moet daaraan voldoen. Kuik vermoedt dat dergelijke constructies zijn ontstaan door usenet bedrijven die de grond te heet onder de voeten vonden worden

Deel dit bericht

4 Reacties

Batjuh

Mijn mening: Er word toch telkens wel een nieuwe manier gevonden om aan bovenstaande content te komen! Dus water naar de zee dragen! Ze kunnen beter voor schappelijke bedragen dit soort zaken aanbieden ter download! En een schijnheilige stichting als brein moet gewoon opgedoekt worden! Andere verbieden waar ze zelf ook een handje van hebben! BAH

Peter - Prive

Brein is zo dom. Er zijn tientallen mensen aangesproken pfff usenet is inmiddels al zo groot geworden en een proxy server doet wonderen. De resellers lachen de ballen uit hun broek hier wordt inmiddels zo goed aan verdiend. Net als bovenstaande al zegt er komen altijd weer nieuwe manieren om te downloaden wat een kinderachtige stichting dat brein zet totaal geen zoden aan de dijk. En van een kale kip kun je sowieso niet plukken waar moeten mensen 10.000 euro bekeuring van betalen. Grappenmakers

Bt

Kom gewoon met een alternatief! Hetzelfde als Netflix alleen uitgebreider en snap dat het maand bedrag dan ook duurder wordt maar oké. Netflix is fijn maar je betaald een bedrag per maand en zij bepalen je keuze. Zoiets als Kodie kun je kijken wat jij wilt en wanneer. Ik hoef ook niet de nieuwste films maar maak het legaal (het Spotify onder films/series). Al vraagje er 100 euro per maand voor maar dan houd ik als consument wel mijn opties wat ik wil zien en niet wat ik wil zien gebaseerd op de keuzes die ze mij aanbieden in per maand. Enige wat brain doet is het opnemen voor de film industrie die miljoenen verdienen, meer dan ze ooit hebben verdient. Neem het gewoon op voor de kleine man en kom met goede oplossingen voor ze ipv boetes en straffen op te leggen.

David Klyned

Ik zie de laatste tijd vaak dezelfde usenetproviders terugkomen ( dit soort lijstjes van beste usenet providers https://usenetproviders.com/nl/providers/beste-usenet-providers/ ), klopt het dat het aantal providers inderdaad afneemt?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond