Deel dit artikel
-

‘Hooguit vijftien procent Nederland gebruikt adblockers’

Een brede meting van Storm Insights laat zien tussen de vijf en vijftien procent van de Nederlandse internetters een adblocker gebruikt. Het bedrijf brengt een Adblock Buster uit. “Primair moet de discussie gaan om hoe we omgaan met online reclame als branche”, vindt Jasper Dijkstra.

Twee dozijn uitgevers in Nederland staan klaar om de Adblock Buster van Storm Insights uit te proberen. Eigenlijk heeft zo’n middel enkel impact als het op grote, landelijke schaal wordt ingezet. Voor de deelnemende bedrijven, die Dijkstra niet bij name noemt, is het meer een stap in een leerproces.

“De Buster is eigenlijk voorgekomen uit ons consultancywerk. We zijn helemaal geen productpushers. We ontwikkelden een script dat kan zien of online reclame wel of niet wordt uitgeserveerd rondom adblockers. Er zijn namelijk nog aardig wat gevallen waarbij een adverteerder wel moet betalen voor reclame die niet vertoond is.”

Algemeen geaccepteerde marktcijfers geven aan dat tot dertig procent van de internetters een adblocker in zijn browser heeft. Voornamelijk in Firefox en Chrome. De metingen van Storm Insights laten zien dat dat hooguit de helft is en, afhankelijk van het gemeten segment, niet meer dan vijf procent.

Het script dat de Groningers ontwikkelden is bedoeld om nieuwe, slimme marketingtechnieken te bedenken. Als blijkt dat iemand een adblocker heeft aanstaan, kan de adverteerder besluiten om contentmarketing of native advertising toe te passen. “Of iemand een inschrijving op de nieuwsbrief aan te bieden.”

“Uit deze techniek is ook onze paywall voortgekomen. Je kunt bezoekers met een adblocker ook bij de deur opvangen en, voordat ze de site binnen gaan, vragen of ze – zeg – 25 cent per sms willen betalen voor een dag toegang. Je kunt je immers afvragen of de gebruikers van adblockers voor de publisher iets toevoegen. Als uitgever kun je ook bepalen bij welke groep je de paywall wel of niet inzet.”

Adblock Buster is een gereed product waar in pilots mee wordt gewerkt.

Belangrijker nog dan het blokkeren van adblockers is, volgens Dijkstra, de discussie ‘hoe om te gaan met online reclame?’. Hoe ziet het eruit, wie laat je wat zien, hoe komen de creatives tot stand, van welke kwaliteit zijn die, wat als iemand geen reclame wil zien? “Wij hebben nu deze paywall, maar je weet niet hoe de houding daar volgend jaar tegenover is.”

“Bij e-mail kun je je als ontvanger met één klik uitschrijven uit een bestand. Als je als verzender ziet dat twee procent van de ontvangers zich uitschrijft na een batch dan weet je direct dat je iets verkeerd hebt gedaan. Dat kan bij display niet. En de technische opties die er zijn, worden niet echt serieus genomen.”

Dijkstra verwacht dat pure adblockers en scriptblockers als Ghostery naar elkaar zullen toegroeien.

In het nieuwe nummer van Emerce blad staat een achtergrondverhaal over adblockers.

Foto: Stew Dean (cc)

Deel dit bericht

7 Reacties

Henk

Advertenties zijn voor veel mensen niet het probleem, maar trackers!

Sebastiaan Elsholz

De uitkomst van de meting van Storm Insights die in dit artikel wordt aangehaald komt overeen met de cijfers van het 2015 Ad Blocking report van Pagefair en Adobe. De ad blocking penetratie voor Nederland ligt daarin op 14%. Interessanter dan dit percentage is de enorme groeispurt van adblocker gebruik en de penetratie in de landen om ons heen. UK 21%, Duitsland en Zweden 25%, dan heb je het over een vijfde tot een kwart van de gebruikers. Wereldwijd is het gebruik van adblockers met 41% gegroeid in het afgelopen jaar. Ondertussen komen er in Azie steeds meer ad blocking mogelijkheden voor mobile device.

“Het script dat de Groningers ontwikkelden is bedoeld om nieuwe, slimme marketingtechnieken te bedenken.”

Mooi om te zien dat deze “Adblock Buster” gezien moet worden in een bredere discussie, namelijk over de impact die dit heeft op marketing en hoe dit in te richten.

Toevallig is een aantal dagen terug een interessant artikel over de ontwikkeling van het gebruik van ad blockers gepubliceerd in de Harvard Business Review: https://hbr.org/2015/11/ad-blockers-and-the-next-chapter-of-the-internet. Een aanrader om door te lezen.

ds

Ook wel slim Nederland genoemd.

Marthijn Hoiting

Het checken of iemand een Ad blocker gebruikt kan ook met behulp van Google Tag Manager. Het script dat gebruikt wordt controleert of een fictieve advertentie wordt ingeladen of dat deze wordt verborgen door een Ad blocker. Wanneer iemand een Ad blocker gebruikt kan een trigger gebruikt worden om bepaalde content in te laden of de toegang te blokkeren. Ik heb hier recent een blog over geschreven https://marthijnhoiting.com/track-the-use-of-adblock-in-google-analytics/

Simon Huizinga

De mannen van Storm Insights kennende is GTM er vast wel aan te pas gekomen ;).

Jasper Dijkstra

Fijn dat we inmiddels bekend staan om onze Google Tag Manager (GTM) oplossingen. Een tag manager wordt door sommige adblockers ook geblokkeerd. Adblock Buster maakt er daarom geen gebruik van. Voor metingen geeft het overigens wel een aardig beeld op bezoekerssegmenten die wel/ niet een Adblocker gebruiken.

Rowan G.

Ik denk dat we de populariteit van adblockers niet kunnen negeren. Het gaat er niet om dat er nog relatief weinig gebruikers zijn die er een gebruiken, maar het gaat om het signaal dat het afgeeft. Gebruikers willen simpelweg iets anders zien dan vervelende banners en pop-ups, het is aan adverteerders en uitgevers om daar iets aan te doen en daarmee de gehele ervaring een impuls te geven (en uiteindelijk ook de omzet). Wellicht moet er meer gekeken worden naar contextuele native advertenties, zoals gesponsorde posts.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond