Deel dit artikel
-

Hoorzitting techreuzen: ‘We zijn misschien een poortwachter, maar de poort is breed genoeg’

Of concurrenten op de internetmarkt wel een eerlijke kans krijgen tegen de grote techgiganten Amazon, Apple, Facebook en Google. Dat is de centrale vraag die een speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vandaag zal stellen aan de topmannen van grote techreuzen. Het spektakel zal vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd via YouTube te volgen zijn.

De CEO’s hebben hun schriftelijke verdediging dinsdag reeds ingediend, dus is in grote lijnen al bekend wat ze gaan zeggen.

Volgens Apple topman Tim Cook heeft zijn bedrijf helemaal geen dominant marktaandeel. Hij verwijst naar Google en Samsung.

Ook zegt Cook dat Apple apps van derden in zijn App Store niet wil tegenhouden, een verwijt dat meermalen klinkt. Slechts een gering aantal apps is van Apple zelf op een totaal van 1,7 miljoen.

‘We zijn misschien een poortwachter, maar de poort is breed genoeg.’ Ontwikkelaars hebben dankzij Apple eigen bedrijven kunnen oprichten. En dat Apple kosten in rekening brengt, kan volgens Cook moeilijk anders. Daarmee wordt de infrastructuur op de been gehouden.

Ook topman Mark Zuckerberg van Facebook gooit het op intense concurrentie, onder meer van China, waar het bedrijf geen voet aan de grond krijgt.

‘We concurreren tegen andere bedrijven op deze hoorzitting, plus vele anderen die advertenties verkopen en mensen verbinden.’

Een soortgelijke verdediging voert Amazon CEO Jeff Bezos aan. Ook hij wijst op de opvallend hevige concurrentie in de wereldwijde retailmarkt.

‘Iedere dag concurreert Amazon tegen grote, gevestigde spelers als Target, Costco, Kroger, en, natuurlijk, Walmart, een bedrijf dat twee keer zo groot is als ons.’

Amazon is goed voor minder dan 1 procent van de wereldwijde retailmarkt van 25 miljard dollar en minder dan 4 procent van de detailhandel in de VS. ‘Er is in deze sector niet ruimte voor slechts een winnaar, dat kunnen er meerdere zijn.’

Toch zegt Bezos wel voorstander te zijn van een breed onderzoek naar techreuzen. ‘We moeten alle grote instellingen onderzoeken, of het nu gaat om bedrijven, overheidsinstanties of non-profitorganisaties.’

Google topman Sundar Pichai zegt dat het aanhoudende succes van Google niet is gegarandeerd. Internetgebruikers zijn voor het zoeken niet per definitie aangewezen op Google. Hij wijst op Amazons Alexa, Twitter, Facebook, Snapchat en Pinterest.

Pichai zegt ook dat Google ongeveer de grootste kapitaalinvesteerder van de VS is, met andere woorden: Google gaat niet bepaald op zijn geld zitten. De R&D uitgaven belopen al zo’n 26 miljard dollar, geld dat hard nodig is voor innovatie.

Een opvallend afwezige in deze hoorzitting is Microsoft. Dat bedrijf lag twintig jaar geleden onder vuur van regelgevers, maar stelt zich tegenwoordig minder dominant op.

De hoorzitting is later vandaag te volgen via het YouTube kanaal.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond