Hotspots op 30 NS-stations
Op dertig NS stations in Nederland komen wifi hotspots. De hotspots zijn toegankelijk via een kraskaart of een abonnement. Nog dit jaar willen KPN en NS, die op dit gebied samenwerken, ook internet in de treinen zelf aanbieden.
Vanochtend is de eerste hotspot op Utrecht Centraal in gebruik genomen. Over enkele weken volgt Den Haag CS. In september moeten Amsterdam Centraal, Leiden Centraal, Schiphol, Eindhoven, Nijmegen en Groningen zijn aangesloten, aldus commercieel directeur Philippe Smit van NS en directeur Consumentenmarkt van KPN, Michiel Buitelaar. Daarmee kunnen ongeveer 500.000 van de 1 miljoen dagelijkse NS reizigers worden bediend.
Het contract dat KPN heeft met NS is exclusief. Andere partijen die draadloos toegang tot internet willen bieden op NS stations zullen gebruik moeten maken van de infrastructuur van KPN. NS staat een wildgroei van losse aanbieders niet toe, al is het de vraag of dat kan worden tegengegaan. Emerce ontdekte vanochtend op NS Utrecht zelfs al een gratis aanbieder.
NS wil samen met KPN ook wifi in de treinen zelf gaan aanbieden. De komende maanden zullen samen met TNO serieuze testen worden uitgevoerd, zegt Michiel Buitelaar. “Er zijn diverse mogelijkheden, zoals het instralen van breedband of het gebruik van satellieten. Daar kleven echter ook nadelen aan. Een satellietsignaal kun je niet in tunnels ontvangen. Waar we concreet mee geëxperimenteerd hebben is een umts ontvanger die aan een draadloos wifi-modem wordt gekoppeld. Je zou in elk treinstel zo’n ontvanger kunnen ophangen. De bandbreedte is dan niet erg hoog, maar in elk geval heb je dan voortdurend internet toegang.”
KPN en NS kijken volgens Buitelaar ook naar de mogelijkheid om digitale televisie in treinen aan te bieden. “NS wil het reizen prettiger maken,” zegt Buitelaar. “Vandaar dat men kijkt naar war in de wandelgangen al entertrainment is gaan heten.”
KPN wil de abonnementen voor het internetgebruik in stations gaan bundelen met pakketten voor ADSL bij Planet en HetNet. “We denken niet dat erg veel mensen kraskaarten gaan kopen voor een uurtje internetten; we rekenen op vaste abonnementen.” De tarieven voor internetten op het station variëren van 5 euro voor een uur tot 30 euro voor een maand toegang.
Het wifi gebruik via hotspots is, zo moest Buitelaar vanochtend toegeven, “nu nog wisselvallig”. “In zakelijke horecagelegenheden zien we goede resultaten, we verwachten ook veel van vakantieparken.” KPN heeft inmiddels ruim vierhonderd hotspots in Nederland, o.a. in de Jaarbeurs Utrecht en Landal GreenParks.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Wout Tankink
Op de perrons van station Leiden Centraal is reeds circa een jaar goede dekking van het netwerk van Wireless Leiden via de node op het dak van de nabij gelegen broodjeszaak Lebkov. Wireless Leiden is een community network dat vrijwel in geheel Leiden op dakniveau dekking heeft. Het netwerk van Wireless Leiden is kosteloos toegankelijk. Toegang tot internet is mogelijk via private aansluitingen en – voor wat betreft http- en https-verkeer – via door Demon gesponsorde publieke aansluitingen. Het netwerk vaan Wireless Leiden wordt nog altijd uitgebreid, waardoor dekking en betrouwbaaarheid verder toenemen.
Micky
Het wachten is op wireless Utrecht,bBurgemeester Brouwer!
Jorie
Het idee van Hotspots door heel Nederland is natuurlijk voor de hand liggend. De prijs die de konsument daarvoor moet betalen van de KPN/NS is alleen buiten proportie. Dit is een lowbudget service verbetering die zeker de NS gratis zou moeten aanbieden. In het buitenland, ja zelfs in Polen, ben ik in winkelcentra geweest waar gratis WIFI-internettoegang was. Met dergelijke bedragen is dir idee een doodgeboren kindje. Jammer van de gemiste kans. Ik roep ook mensen op om dit te boycotten.
HugoH
Onbegrijpelijk dat dit op de consument wordt verhaald.Of ze geen geld hebben voor een wifi-spot!!?Het zal meer mensen de trein in halen dus het is een kleine investering meer dan waard, ook de horeca op de stations kan er van meeprofiteren.Ik hoop alleen dat mensen niet vergeten uit te stappen als ze in de trein hun emailtjes doen.vr.gr. Hugo