Deel dit artikel
-

Hyves in 2013: focus op kids en games

Van een strijd met Facebook is geen sprake meer. Hyves kiest eieren voor zijn geld en zoomt in op de enige doelgroep waar nog constant nieuwe aanwas is: kids en jongeren tot een jaar of vijftien. 

“Hoewel we vooral onder de groep twintig- tot veertigjarigen veel publiek zijn kwijtgeraakt, hebben we toch nog een gebruikersgroep waar menig sitebeheerder jaloers op zou zijn”, zegt managing director Remco Bos. “Dagelijks rond de achthonderdduizend gebruikers en maandelijks uniek iets meer dan drie miljoen.”

In een vraaggesprek met Emerce legt Bos uit wat 2013 in petto heeft voor hem en zijn team van ruwweg vijftig commerciële en technische mensen. 

“Het eerste contact met sociale netwerken van veel kinderen is nog steeds Hyves. Sommigen krijgen zelfs op zeven- of achtjarige leeftijd een account cadeau. Het is nationaal, bij iedereen bekend en vertrouwd bij de ouders.” 

Omgerekend zou ongeveer de helft van de Nederlandse jeugd het sociale netwerk regelmatig gebruiken. Daarnaast kent de netwerksite van TMG nog steeds redelijk grote groep actieve gebruikers onder mensen van veertig jaar en ouder. Dat is ook een groep waar Bos geld aan verdient met reclame. 

Hyves kreeg de afgelopen jaren forse klappen door de snelle opkomst van Facebook. Er liep nog meer publiek weg dan waar het management in zijn stoutste dromen rekening mee hield. Dat heeft ervoor gezorgd dat het team medewerkers kleiner is geworden en dat een deel van het technische ontwikkeling van het platform samen met TMG wordt gedaan, waar oud-Hyvesbaas Marc de Vries de leiding heeft. “Ondanks die verliezen is het team strijdbaar, of juist daardoor zelfs.”

In de strategie die De Vries nog inzette om Hyves als puur Nederlandse profielensite te profileren, die weet ‘waar Nederland het nu over heeft’, is een nuance aangebracht. In de loop van dit jaar richt Bos’ team zich op de kids- en jongerenmarkt. In samenwerking met de doelgroep worden nieuwe features ontwikkeld. Hyves’ communitymanagement heeft veel ervaring met de gebruikers en maakt daar gebruik van. Hoe het concreet wordt ingevuld, wordt duidelijk in de loop van het eerste kwartaal. Games spelen daar in ieder geval een rol in. 

“In het eerste kwartaal van dit jaar ontwikkelen we op het Hyvesdomein een nieuw gamesplatform. Voor games werken we nu samen met Spil Games. Die samenwerking blijft, maar gaat wel door in een wat gewijzigde vorm. We hebben veel geleerd van die samenwerking en werken nu zelf samen met gamepublishers.”

Het zelfontwikkelde gameplatform wordt niet alleen onder Hyves geschoven, maar komt ook als whitelabeldienst beschikbaar voor andere TMG-titels. “Je zou games voor vrouwen dus kunnen verwachten bij Vrouw Online, om een voorbeeld te geven.” 

Een tweede product van Bos’ technisch team wordt in het eerste kwartaal los van Hyves, als TMG-titel, gelanceerd. “Het is een nieuwsproduct met een zware technische component. Meer wil ik daar nog niet over zeggen.”

Deel dit bericht

6 Reacties

Mark de Bruin

Tegen de Volkskrant vertelde Hyves al wel ietsjes meer over dat tweede product Upcoming

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3362255/2012/12/12/Hyves-achter-nieuwe-buzzsite-Upcoming.dhtml

Erwin Boogert

Voor wie geen verplichte koekjes lust hieronder de feiten uit dat item van de Volkskrant:

– Realtime detecteren wat er online trending is
– Kleine redactie selecteert wat hip is (lolcatz, animated gifs, YouTubegrapjes, lachtweets, etc.)
– Die nieuwssite heeft als (werk)titel ‘Upcoming’ (http://upcomingnl.tumblr.com/) en is een combinatie van technologie en redactie.

Martijn Rijk

@Mark: dank voor het artikel op VK
@Erwin: wat is er tegen de verplichte koekjes van VK?

Erwin Boogert

Martijn, je komt VK.nl niet op als je geen cookies accepteert. Daar is niet iedereen van gediend.

nico

Er wordt genoemd dat Hyves nog goed verdient met adverteren onder de bestaande gebruikers van 40 jaar en ouder. Ik vraag met met de focus-doelgroep (tot 15 jaar) af hoe het met regelgeving omtrent adverteren zit en hoe gevoelig verdienmodellen voor eventuele veranderende regelgeving kunnen zijn? Is toch een doelgroep die veelal beschermd wordt. Lijkt me terecht, maar mogelijk wel een risico voor Hyves?

Overigens is dit natuurlijk ook niet per sé de doelgroep waar het meest te halen valt voor adverteerders qua direct inkomsten, maar zeker wel interessant voor oa. branding, awareness.

Jeroen voor 't Hekke

Geld verdienen aan kinderen, daar zit ik ook nog een beetje over in. Is dat interessant voor adverteerders? En hoe zit dat met de juridische kant?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond