Deel dit artikel
-

IAB: ‘Nieuwe privacywet maakt online branche kreupel’

IAB Europe maakt zich grote zorgen over de nieuwe geharmoniseerde privacywetten die in 2018 van kracht worden in Europa. Ook Apple, Google, Microsoft en Nederland ICT zien economische hindernissen ontstaan.

Afgelopen woensdag gingen onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad akkoord met een voorstel tot harmonisering van de privacyregels in Europa. Kort gezegd komt dat erop dat de consument beter beschermd wordt tegen instanties die hun data willen verzamelen en verwerken. De straffen op niet-naleving kunnen oplopen tot vier procent van de jaaromzet van de schender.

DDMA, Thuiswinkel.org en Bits of Freedom ontvangen de nieuwe regulation en directive positief. Dat kan echter niet worden gezegd van adverteerdersclub IAB Europe en grote internationale ICT-gedreven bedrijven en organisaties.

Townsend Freehand van IAB Europe reageert zoals verwacht met: “De nieuwe wet onderkent niet dat niet alle data hetzelfde zijn. Dit bedreigt Europa’s energieke online reclamesector. We zijn bezorgd over de wijze waarop bedrijven nog met pseudonieme data kunnen blijven werken. Reclame is de groeimotor van internet en financiert het merendeel van de media en diensten die Europeanen vandaag de dag gratis of goedkoop gebruiken.”

Met de term pseudonieme data verwijst Freehand naar het soort data dat niet direct tot de persoon herleidbaar is. Enkel wanneer een tweede, extern en veilig opgeslagen element erbij wordt gehaald.

Lobbyclub Digital Europe, waar ook Apple, Google, Microsoft, FIAR, Nederland ICT en verscheidene mondiale elektronicabouwers in zitten, laat weten (PDF): “We vrezen dat de compromistekst de mogelijkheid voor bedrijve ondermijnt om te investeren, innoveren en banen te creëren. De toekomst van de Europese markt leunt zwaar op het gebruik van data om economische voordelen te genereren van, naar verwachting, 415 miljard euro. Het is moeilijk om belang van de General Data Protection Regulation (GDPR) voor Europa’s toekomst niet zwaar genoeg te benadrukken.”

Links: voorgestelde regulation (PDF) en voorgestelde richtlijn (PDF).

Zojuist stemde het Civil Liberties Committee van het Europees Parlement in met het voorstel van zijn onderhandelaars. Begin volgend jaar gaat het voorstel naar het volledige parlement ter beoordeling. Daar worden geen drempels verwacht die nieuwe wetgeving zullen hinderen.

Foto: Cédric Puisney (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

Z.Eur

Het grootste probleem is het internationale karakter van het internet en Amerikaanse bedrijven die in de veronderstelling zijn dat regels niet voor hen gelden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond