Deel dit artikel
-

MWC21: ‘Iedereen heeft recht op mobiele telecommunicatie’

3,3 miljard van de 7 miljard mensen op deze wereld zitten nog altijd zonder mobiele communicatie. Voor 500 miljoen is dat omdat ze zich buiten het bereik van mobiele netwerken bevinden. De rest heeft de middelen niet, of is niet geïnteresseerd. Er moet alles aan gedaan worden om deze digitale kloof te dichten. Met die boodschap opende vanochtend het Mobile World Congress in Barcelona.

De topmannen van Orange, China Mobile, Deutsche Telekom en Telefonica blikten kort terug op gevolgen van de coronapandemie, waarin zij hun netwerken overeind moesten zien te houden. De markt werd ‘vijf jaar vooruit geworpen’, vertelde Mats Granryd van branchevereniging GSMA.

Dat heeft zeker voordelen gehad. Vorig jaar zijn naar schatting 112 miljoen meer vrouwen mobiel internet gaan gebruiken in lage- en middeninkomenslanden. Een recordaantal vrouwen in Zuid-Azië maakt nu gebruik van mobiele internetdiensten, waardoor de genderkloof is verkleind tot 15 procent van 19 procent in lage- en middeninkomenslanden, volgens het vierde jaarlijkse GSMA Mobile Gender Gap Report dat een dezer dagen werd gepubliceerd.

Betaalbaarheid, gebrek aan geletterdheid en digitale vaardigheden en een lager bewustzijn van mobiel internet vormen belangrijke barrières voor vrouwen in minder ontwikkelde landen. Structurele ongelijkheden in de samenleving en discriminerende sociale normen blijven ook een uitdaging.

Voor Zuid-Azië, dat in 2019 de belangrijkste genderkloof had met vrouwen die 50 procent minder kans hadden om het mobiele internet te gebruiken dan mannen. In Sub-Sahara Afrika bedraagt het percentage 37 procent.

Er zijn ook technische uitdagingen.  Timotheus Höttges van Deutsche Telekom (foto onder) schetste een toekomst waarin allerlei netwerken voor verschillende toepassingen (satelliet, 5G, IoT) zullen gaan samenwerken met behulp van slimme software. “Over tien jaar zijn we een soort telecom as a platform, en evolueren we van netwerkbeheerders naar softwarebedrijven.”

Höttges waarschuwde dat wel Europa achterblijft doordat elk land zijn eigen regelgeving en toezichthouders heeft en er te weinig vanuit één visie wordt gewerkt. Dat moet veranderen, want de VS en Azië gaan meer voortvarend te werk en kunnen sneller schakelen. “Het wordt tijd dat we wakker worden”.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond