Deel dit artikel
-

IENS koopt Couverts van RTL Ventures

RTL Ventures, de investeringstak van RTL Nederland, verkoopt zijn restaurantreserveringsplatform Couverts aan IENS, de recensiesite die sinds vorig jaar deel uitmaakt van TripAdvisor.

TripAdvisor vestigt zich richting restaurants hierdoor als een marktpartij van serieuze omvang. Met de overname van IENS kreeg het al de marktleider met restaurantrecenies in huis, en een algemeen erkend sterk merk. Aan die informatiedienst wordt nu ook een grote transactionele zuster toegevoegd. Couverts biedt immers toegang tot 2.600 reserveerbare restaurants.

RTL Ventures kocht Couverts in 2010 en maakte daar jarenlang met regelmaat reclame voor op zijn tv-zenders. Hierdoor werd het van een onbekende startup een bekende naam onder uitgaanspubliek.

Vincent Pieterson, sinds juni 2016 investment director bij RTL Ventures, zegt tegen Emerce: “Voor ons is dit een logisch moment om uit te stappen. Onze ambitie is om bedrijven in de markt te zetten en er sterke merken van te maken. In de restaurantbusiness vindt nu een consolidatieslag plaats. Als er dan interesse is voor een bedrijf uit ons portfolio kunnen we overwegen te verkopen. Dat is gezond portfoliomanagement.”

Zeer recent begeleidde Pieterson ook de verkoop van RTL’s datingsite Pepper. Dat die twee transacties zo kort op elkaar zitten, berust volgens hem louter op toeval.

De circa drie dozijn vaste en freelance medewerkers van Couverts verhuizen mee naar IENS. Onder hen ook Paul Wiertz, oprichter en manager van de reserveringssite. Zijn geschreven reactie: “Door onze krachten en kennis nu te bundelen met een leidende internationale speler haken we direct in op de behoefte van de consument aan één centraal platform en krijgt de groei van online reserveringen van restaurants een verdere boost.”

In 2013 fuseerde IENS met online boekingssite SeatMe.

TripAdvisor, dat internationaal bekend staat als een reissite, presenteert op 9 november de resultaten van het derde kwartaal. In het tweede boekte het een omzet van 391 miljoen dollar, drie procent minder dan het jaar ervoor (PDF).

RTL’s Pieterson zegt actief te zoeken naar investeringsgelegenheden in de e-health en e-learning. Met Squla en Solvo heeft het al twee bedrijven in die segmenten in huis.

Over het overnamebedrag van Couverts doet RTL geen uitspraken.

Foto: Franck Michel (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Serge

Interessante overname. Ben wel benieuwd of het label Couverts dan blijft bestaan? Iens heeft immers zelf ook een online reserveringstool.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond