Deel dit artikel
-

“Ik hoop dat er weer initiatieven zullen ontstaan als Newconomy”

Incubator Twinning wordt niet geprivatiseerd. Het ministerie van Economische Zaken kon geen overnamepartners vinden voor de organisatie die is opgericht om de ICT-sector te stimuleren. Door een herwaardering van de portefeuille is er een boekhoudkundig verlies ontstaan van twintig miljoen euro. Een nieuwe investering van 11,5 miljoen euro moet de incubator op de been houden. Directeur Ed de Regt wil Twinning uitbouwen en waar mogelijk verbreden.

Voor de buitenwereld is de indruk gewekt dat Twinning de laatste maanden vooral bezig is geweest met een overlevingsstrijd: Twinning Eindhoven ging dicht, het personeel werd uitgedund en van de oorspronkelijke zestig participaties zijn er nog maar dertig over.

"Het is waar dat we de tering naar de nering hebben moeten zetten, maar dat komt ook omdat de ambities zijn bijgesteld. In het begin was het de bedoeling dat we zestig participaties per jaar zouden doen, nu zijn dat er hooguit tien tot vijftien. Daar heb je geen groot apparaat voor nodig. Op de totale portfolio hebben we nu elf mensen zitten. De vestiging in Eindhoven werd ons te duur. Sowieso willen we minder de nadruk leggen op huisvesting. Bedrijven zijn heel goed in staat om zelf kantoorruimte te vinden. We hebben nu 3,6 miljoen euro voor nieuwe participaties. Dit jaar zijn onder meer Kip en ELearning Company binnengehaald. Ze vormen de inleg voor een nieuw op te richten fonds met andere aandeelhouders dan de staat."

U neemt nu de plaats in van Michiel Westermann, die Twinning heeft verlaten. Maar u zat al langer bij Twinning.

"Ik ben in april 1999 bij Twinning gekomen en heb drie jaar aan de zijlijn gewerkt. Sinds januari 2001 was ik directeur van de Twinning fondsen. Ik ben geen man met een ict-achtergrond. Ik ben betrokken geweest bij het NIB en het MIP, en heb in de advocatuur, de bankwereld en het bedrijfsleven gewerkt. Ik kom dus uit de oude economie."

Beoordeelt u de bedrijfsplannen daardoor met andere ogen dan uw voorganger?

"Twinning heeft een leerproces doorgemaakt, net als andere participatiemaatschappijen trouwens. Die wilden graag investeren in jonge ondernemingen, maar kwamen er achter dat ze daar erg veel energie in moesten steken. Ook wij hebben de ambities moeten bijstellen. In het begin werden nogal eens plannen goedgekeurd met het idee dat we daar zelf wel een onderneming omheen konden fietsen, maar dat blijkt toch niet zo eenvoudig. We kijken kritischer naar plannen en de mensen die ze moeten uitvoeren."

Wat zijn uw ambities met Twinning? Voortborduren op wat er is of toch langzaam uitbouwen?

"Met de overheid is afgesproken dat Twinning voorlopig niet wordt afgestoten. Ik verwacht ook niet dat volgend jaar zich een koper voor Twinning zal melden. We willen heel duidelijk een participatiemaatschappij voor starters blijven, maar zullen nog meer met co-investeerders werken. Ict blijft het kerngebied, waarbij we iets meer willen aanschurken tegen kennisinstituten. Daar is in het verleden te weinig van terechtgekomen. We gaan ook ons oriënteren op andere gebieden zoals nanotechnologie. Biotechnologie niet. Dat is een sector met een heel andere financieringsbehoefte."

Hoe schat u de marktkansen in van de huidige participaties?

"Ik sluit niet uit dat er een aantal afvallen, maar dat is inherent aan de sector. Ik heb het gevoel dat vooral volgend jaar zal blijken dat een aantal participaties een gezonde toekomst tegemoet gaat. Je ziet het gat tussen baten en lasten al minder groot worden en dan wordt het ook makkelijker om verdere financiering te regelen."

Welke positie moet Twinning innemen ten opzichte van andere financiers?

"We zien ons zelf als het voorportaal van de VC-markt, maar ik hoop dat we niet de enige blijven. Ik hoop dat er weer initiatieven zullen ontstaan als Newconomy. Al was het maar omdat het nooit verkeerd is om samen te werken. Dat zie je ook in de wereld van het risicokapitaal. Ook daar zie je nauwelijks rivaliteit."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond