Deel dit artikel
-

ING: Data biedt uitzenders nieuwe kansen voor groei

Data-analyse wordt naar verwachting binnen nu en vijf jaar het belangrijkste onderdeel van de uitzendorganisatie. Desondanks hebben data bij veel kleinere en middelgrote uitzendorganisaties nog geen prioriteit, signaleert het ING Economisch Bureau.

Door automatisering en digitalisering komt in de uitzendbranche steeds meer data beschikbaar. Binnen nu en vijf jaar zal de HR-dienstverlening dan ook steeds meer gebaseerd worden op data, wat daarmee een belangrijke asset wordt voor uitzendorganisaties, vermoedt men bij ING.

De toegevoegde waarde komt meer te liggen bij het leveren van dienstverlening op maat. Door gericht te zoeken naar patronen en verbanden in data kunnen nieuwe inzichten worden opgedaan, waardoor zowel opdrachtgevers als uitzendkrachten zo goed mogelijk kunnen worden geadviseerd.

Zo kan data-analyse worden ingezet om de mismatch op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Met behulp van data kan je gerichter matchen door schaarsteprofielen in kaart te brengen en zo te kijken welke kennis en vaardigheden er nu en in de toekomst worden gevraagd.

Uit gesprekken met verschillende uitzendorganisaties blijkt dat data-analyse weliswaar de aandacht heeft, maar dat het nog zeker geen gemeengoed is binnen de sector.

De stap naar een data-gedreven organisatie, zoals advies op maat en het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen, is voor veel uitzendbedrijven nog toekomstmuziek.

Eén van de grootste uitdagingen is een verouderde IT-infrastructuur, wat het moeilijk maakt om verschillende systemen op elkaar aan te laten sluiten. Bovendien is de kennis van data-analyse binnen organisaties vaak onvoldoende, ook door de vele mogelijkheden.

Een derde knelpunt is het waarborgen van de kwaliteit van de data. Er gaat veel tijd zitten in zowel de invoer van de data als het opschonen van de data. Daarnaast is de markt voor data-analisten erg krap, waardoor het een uitdaging is om geschikt personeel te vinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond