Deel dit artikel
-

Google lanceert zoekmachine voor vacatures in Nederland

Google Nederland lanceert in de loop van volgende week Google for Jobs op de lokale markt. Daar zijn honderdduizenden vacatures te vinden van partijen als Randstad Groep, Monsterboard, DPG en de Rijksoverheid.

Zojuist lichtte Martijn Bertisen, de nieuwe directeur van het zoekbedrijf in Nederland, de nieuwigheid toe. De metazoeker zal serieuze impact hebben op de markt voor online vacatures vanwege de dominante marktpositie van het zoekbedrijf. In de Jobs-sectie zijn enkel actuele vacatures te zien. Wanneer die vervuld zijn, staan ze ook niet meer in de banenzoeker.

DPG Recruitment geeft aan dat vandaag de dag reeds een op de drie bezoeken aan zijn vacaturesites via Google binnenkomt. Het inhoudelijk relevant matchen en de hogere actualiteit van Job Search leveren betere sollicitaties op, aldus Sharita Boon van de uitgever.

Gebruikers van Google die naar een baan zoeken, krijgen in de algemene zoekresultaten een uitgelichte sectie te zien met daarin banen die voldoen aan de zoekvraag. Het is mogelijk speciale filters, bijvoorbeeld naar regio of sector, toe te passen. Daarnaast is het mogelijk om e-mailnotificaties te laten versturen wanneer en zodra er een vacature online komt die voldoet aan de zoekcriteria.

Randstad merkt dat er sinds de uitbraak van het coronavirus minder vacatures en meer banenzoekers zijn. Die trends zijn inmiddels grotendeels gestabiliseerd. Er zijn, simpel gezegd, meer sollicitaties op minder vacatures.

Google for Jobs is gratis te gebruiken voor alle bedrijven met vacatures. Randstad Groep, Monsterboard, DPG en de Rijksoverheid zijn enkel launching partners. De vacatureteksten van hun sites worden gepresenteerd als organische zoekresultaten. Dat betekent ook dat ze aan diens opmaakeisen moeten voldoen voor opname in de index. Google host ook de details van de vacature. Een banenzoeker die meer over het bedrijf wil weten of daadwerkelijk wil solliciteren, moet daarvoor doorklikken en de resultatenpagina verlaten.

Het is overigens wel mogelijk om vacatures uit te lichten, prominenter te presenteren. Daarvoor moet het betreffende bedrijf dan weer wel de portemonnee trekken.

De vacaturezoeker is sinds juni 2017 al in de VS in gebruik, en werd later in meerdere Europese landen uitgerold. Sinds begin dit jaar zijn er in Nederland op kleine schaal al testen mee gedaan, zoals Emerce destijds al opmerkte.

In de zomer van 2019 opende de Europese Commissie een nieuw onderzoek naar de machtspraktijken van Google. Met Job Search in dit geval. Commissaris Margarethe Vestager reageerde daarmee op een klacht van 23 bedrijven met vacaturesites. Zij claimen dat de zoekgigant zichzelf een oneerlijke voorrangspositie geeft in de zoekresultaten door zijn eigen dienst boven alle andere organische en betaalde links te positioneren. Een vergelijkbare klacht van prijsvergelijkingssites werd in 2017 gegrond verklaard door de Europese Commissie.

Tijdens de presentatie van Jobs Search zojuist maakte Martijn Bertisen van Google, opvolger van Pim van der Feltz, ook bekend dat de zoekmachine 8,5 miljoen euro reclamegeld gaat weggeven. MKB’ers en non-profitorganisaties die in 2019 en 2020 bij Google adverteerden krijgen een tegoed naar rato op hun account gestort. Dit initiatief is bedoeld om het Nederlandse bedrijfsleven een duwtje in de rug te geven bij het herstel van de effecten van het coronavirus. Het tegoed kan tot eind 2020 worden besteed bij Zoeken, Youtube en het displaynetwerk.

Foto: Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond