Deel dit artikel
-

ING: Veel starters, weinig echte startups

Het aantal succesvolle Nederlandse startups is nog altijd beperkt. Aan ondernemerschap ontbreekt het niet in Nederland. Jaarlijks beginnen 127.000 starters een eigen bedrijf. Maar niet iedere starter is een startup. De meeste starters zijn zzp’ers die diensten verlenen. Dat stelt het Economisch Bureau van ING Bank.

Per jaar starten er ongeveer tweehonderd startups. Hiervan groeit maar één op de tien uit tot een succesvol bedrijf. De overige negentig procent blijft klein of wordt binnen een aantal jaren gestaakt.

Jaarlijks beginnen 127.000 starters een eigen bedrijf. Maar niet iedere starter is echter een startup, terwijl een startup doorgaans wel een starter is.

Het percentage is zo laag doordat het overgrote deel van de Nederlandse starters uit zzp’ers bestaat die hun kennis en vaardigheden als diensten aan andere bedrijven en consumenten aanbieden. Bovendien werken de meeste starters in Nederland nog altijd volgens een bestaand businessmodel. Het aantal succesvolle startups dat voortkomt uit innovatieve starters is derhalve op één hand te tellen.

Voor iedere startup afzonderlijk zijn verschillende redenen te benoemen waarom een bedrijf het uiteindelijk toch niet redt. Dit heeft volgens ING onder meer te maken met de mate van innovativiteit, onderscheidend vermogen, timing en ondernemerskwaliteiten. Succesvolle startups worden vooral gekenmerkt door een grote portie ambitie, hebben toegang tot financiering, zijn niet bang voor mislukkingen en beschikken over ervaring.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond