Deel dit artikel
-

Internetknooppunt AMS-IX breidt uit naar Zuid-Holland

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld, breidt uit naar Zuid-Holland. Tot nu toe is AMS-IX in Nederland enkel gevestigd in datacenters in en rond Amsterdam. Vanaf oktober hebben ook bedrijven ook via datacenters van Smartdc in Rotterdam en van Greenhouse Datacenters in Naaldwijk de snelst mogelijke toegang tot internationale datanetwerken.

Amsterdam vormt de nummer twee van belangrijkste internetknooppunten in Europa: Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs (FLAP). De uitbreiding naar Zuid-Holland is volgens AMS-IX dan ook een ‘grote stimulans’ voor de vestiging van tech- en enterprisebedrijven in de regio en maakt verdere groei mogelijk voor AMS-IX. Met name voor de creatieve industrie ontstaan er veel kansen.

AMS-IX regelt als een van de grootste internet exchanges ter wereld, met momenteel meer dan 10 Tbit/s aan internetverkeer, het verkeer tussen deze netwerken en faciliteert aangesloten partijen bij het uitwisselen van hun dataverkeer. 10 Tbit/s staat gelijk aan het tegelijkertijd streamen van 2 miljoen HD-video’s.

De komst van AMS-IX naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag maakt het voor de regio aantrekkelijker voor tech- en enterprisebedrijven om zich juist hier te gaan vestigen. AMS-IX noemt het live streamen via het internet van (grote internationale) events zoals het Songfestival in Ahoy, het (internationaal) aanbieden van bedrijfssoftware, online gaming, of bijvoorbeeld videobellen.

Bekende bedrijven die in Amsterdam hun datanetwerken aan AMS-IX hebben gekoppeld, zijn bijvoorbeeld Booking.com, Bol.com, Decathlon, ebay, NS, Vodafone, T-Mobile, Tele2, Deutsche Telekom, Worldstream, Leaseweb, GoDaddy, i3D.net, en nog veel meer.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag verwacht dat de vestiging van AMS-IX in de datacenters van Smartdc en Greenhouse Datacenters een grote aantrekkingskracht heeft op bedrijven om zich juist in de regio Zuid-Holland te vestigen.

AMS-IX gaat nog deze zomer beginnen met het bouwen van de zogenaamde ‘Points of Presence’ (PoP) in Zuid-Holland. Deze moeten in het najaar gereed zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond