Deel dit artikel
-

JPEG krijgt auteursbescherming

Het JPEG-formaat krijgt zijn eigen digital rights management (DRM), als het aan de Joint Photographic Experts Group ligt. Foto’s op het web zouden daarmee beter beschermd worden en zouden ook niet meer gekopieerd kunnen worden.

De Joint Photographic Experts Group heeft voorgesteld om JPEG te voorzien van metadata, zodat duidelijk wordt wie de foto heeft gemaakt. Daarnaast komt er letterlijk een slot op de bestanden, die daardoor niet meer gekopieerd zouden kunnen worden.

De professionele variant JPEG 2000 biedt dergelijke mogelijkheden al langer, maar wordt hoofdzakelijk gebruikt voor medische beelden.

Het voorstel heeft ook tegenstanders, zoals burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation. Die vindt dat foto’s altijd voor persoonlijk gebruik gekopieerd moeten kunnen worden of moet kunnen worden geciteerd. Daarnaast beperkt de maatregelen het delen van foto’s op sociale media, zoals Facebook.

Deel dit bericht

1 Reacties

Lars Kreuvers

En hoe willen ze dan precies mijn screenshot-functionaliteit uitschakelen? Anders is een kopietje alsnog in een handomdraai gemaakt…

Ik rest mijn kees.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond