Deel dit artikel
-

Kabelaars niet rouwig over opheffing programmaraden

De kabelaars vinden het goed dat er wordt nagedacht over een nieuwe invulling van de programmaraden. “Er is teveel veranderd om bij het huidige systeem te blijven”, aldus een woordvoerder van UPC. Met de uitbreiding van het aanbod door de komst van digitale televisie, video on demand en andere interactieve diensten, is de diversiteit al gewaarborgd menen de kabelexploitanten.

Minister Plasterk kwam dinsdag met een nieuw voorstel waarbij de huidige programmaraden zullen verdwijnen. Deze worden vervangen door marktonderzoek en door kabelaars aangestelde klantenraden. Het kabinet vindt dat het huidige model van programmaraden niet toekomstbestendig is.

"Het voldoet redelijk aan het model waar wij een aantal keren met het ministerie van OCW over gesproken hebben", aldus een woordvoerder van Ziggo. Deze kabelaar lag regelmatig in de clinch met de programmaraden en de overkoepelende organisatie Kabelraden.nl. Ziggo verkleinde het analoge pakket om ruimte te maken om digitale zenders door te geven. De programmaraden kwamen daartegen in opstand.

Discrepanties

Volgens de woordvoerder van Ziggo is het ‘belangrijk dat de invloed van de consument een betere plek krijgt’: "Onze ervaring is dat er discrepanties zitten in het systeem met de programmaraden. Bovendien is een nieuw model operationeel eenvoudiger dan werken met alle verschillende programmaraden die er nu nog zijn. Het brengt minder rompslomp met zich mee. Er zijn programmaraden die het goed doen, maar er zijn er ook waar wij vraagtekens zetten bij hun onderbouwing van het advies. Bij een goed georganiseerd klantpanel heb je dat veel minder."

Van de eerste 15 zenders in het analoge pakket zijn er 7 vastgelegd per wet. Het gaat dan onder meer om het verplicht doorgeven van Nederlandstalige zenders. De overige 7, daarover geven de desbetreffende programmaraden een advies, dat de kabelaars moeten opvolgen. Dit is de zogenoemde doorgifteplicht. De resterende 15 uit het analoge pakket is aan de kabelaar om in te vullen.

Gevarieerd aanbod

De programmaraden zijn ontstaan midden jaren negentig. De doorgifteplicht moest garantie bieden voor een gevarieerd aanbod voor de verschillende bevolkingsgroepen. Toentertijd was het argument dat, zolang Nederlanders nog geen programma’s per stuk konden afnemen, en zelf een pakket konden samenstellen, het belangrijk was om invloed te hebben op de samenstelling van het programma-aanbod. Met de komst van digitale pakketten is dit steeds minder noodzakelijk.

"In het digitale aanbod zit tegenwoordig zoveel, wat kan je nog verzinnen? Uit ons eigen marktonderzoek blijkt dat alles wat wij doorgeven de wensen van de consument dekt. De diversiteit van het aanbod is ook je kracht als kabelexploitant. Voor een specifiek aanbod, voor een kleine groep, daarvoor heb je de specifieke pakketten, of on demand", vertelt de Ziggo-woordvoerder.

Individu

De programmaraden kijken alleen naar de diversiteit voor het analoge aanbod. Dat kan digitaal ook worden ingevuld meent Ziggo. "De diversiteit is er al. Met alle extra aanbod is het juist meer. Wanneer je als individu, of als een kleine groep een specifieke zender wilt zien, dan moet je een afweging maken. Dat is een individuele keus, daar moet je voor betalen. Een logisch model. Zorg dat je als kabelexploitant maximaal voldoet aan de wens van de gemiddelde anologe kijker en stop de diversiteit in het digitale aanbod. Dat is de toekomst."

UPC vindt het wat te voorbarig om een inhoudelijke reactie te geven op het nieuwe model. "Het voorstel is complex. Daar hebben we denktijd voor nodig om uit te zoeken welke consequenties het mogelijk heeft", aldus een woordvoerder van dit bedrijf.

Veranderingen

Hij vervolgt: "Ik wil wel zeggen dat UPC het goed vindt dat er wordt nagedacht een nieuwe invulling van de programmaraden. Die wens hadden wij al jaren. Er is teveel veranderd om bij het huidige systeem te blijven. Met het aanbod van digitale televisie, video on demand, de interactieve diensten is het goed dat er gekeken wordt naar een nieuwe invulling."

De woordvoerder van UPC is wat milder over de rol van de programmaraden:  "Als je puur kijkt naar analoge televisie, dan zie je dat veel klanten van ons nog analoog kijken. Dan is voor dat gedeelte de rol van programmaraad gewoon goed. Daarmee zijn we verzekerd van een pluriform aanbod en hebben wij de ruimte om dat deel aan te vullen voor de meerderheid van onze klanten."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond