Deel dit artikel
-

Kabinet investeert tientallen miljoenen in creatieve industrie

De creatieve industrie is een van de negen topsectoren waar de Nederlandse overheid komende jaren 1,5 miljard euro in investeert. Er komt ook een investeringsfonds waarmee de overheid zich meer als durfkapitalist gaat opstellen.

Dat nieuws maakte minister Maxime Verhagen eind vorige week bekend bij de presentatie van de zogeheten bedrijfslevenbrief. Die brief beschrijft wat de overheid concreet voor het bedrijfsleven gaat doen in de komende jaren. De Tweede Kamer krijgt de specificatie van het regeerakkoord deze week in zijn postbus.

De nieuwe regering schrapt fors in het aantal subsidies en kiest er daarvoor in de plaats om gericht te investeren in een aantal Nederlandse sectoren. Kabinet Rutte ziet de creatieve industrie in Nederland als een van de topsectoren, samen met water, agrofood, tuinbouw, hightech, life sciences, chemie, energie en logistiek.

Verhagen: “We willen ondernemers meer ruimte geven en daartoe moeten we belemmeringen wegnemen en kansen bieden. Gewoon minder gedoe”.

De minister zegt dat de ministeries samen 1,5 miljard euro gaan investeren in de negen topsectoren. De overheid zal samen met ondernemers en onderzoekers bepalen welk project in aanmerking voor hoeveel geld komt. Het geld is vooral bedoeld voor verbetering van het vakonderwijs, wegnemen van handelsbelemmeringen, versterken van de infrastructuur en afschaffen van onnodige regels.

Verhagen wil voor de zomer de adviesrapporten ontvangen over waarin hij moet investeren.

De namen van de adviserende ondernemers zijn nog niet bekend.

Het kabinet opent tevens een investeringsfonds waarmee het de rol van venture capitalist inneemt. Dat zogeheten innovatiefonds omvat enkele honderden miljoenen euro’s. Uit dat fonds worden leningen verstrekt, garanties gegeven en participaties aangegaan.

Mogelijk vormt dit fonds een opvolger van het eerdere Bsik-fonds van de overheid. Daar werd jarenlang een deel van de aardgasbaten in gestoken om innovatie te bespoedigen. Dat leidde er onder andere toe dat studenten en docenten nu overal in Nederland draadloos op hun eigen netwerk kunnen inloggen, dat radiotelescoop Lofar werd gebouwd en dat Nederland internationaal tot de toplanden behoort met het Gigaport-netwerk.

Verhagens toespraak afgelopen vrijdag:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond