Deel dit artikel
-

‘Subsidie moet uitgeefbranche uit slop trekken’

De ‘Uitgeverij van de toekomst’ is een samenwerkingsprogramma waarbij 35 uitgevers en mediabedrijven een miljoen euro subsidie krijgen toegestopt om hiermee in een jaar tijd gezamenlijk nieuwe crossmediale concepten en andere innovatieve projecten op te zetten. (meer…)

Deel dit bericht

18 Reacties

Robbert van Geldrop

Felicitaties aan GEA consultancy voor deze deal. Mijn voorspelling is, dat zij de enige zullen zijn die hier wat aan verdienen. Je kan je geld als uitgever en Staat nog beter in een bodemloze put gooien, vooral omdat er geen echte commitment is, want ‘Het subsidiegeld wordt achteraf overigens niet gecontroleerd op uitkomsten of successen. ‘

Bas

Al jaren vraag ik me af waarom de uitgeverij branche zo achterblijft op dit gebied. Als er niet snel actie genomen wordt gaat de uitgeverij branche de muziekbranche achterna. Innovatieve producten zijn een must om in de snel wijzigende samemleving als traditioneel bedrijf te kunnen overleven..

Stan

Rien ne va plus…

Mark Bekkers

Het is de bedrijfsmentaliteit/ gebrek aan kennis dat media en publishing bedrijven niet innoveren. Als geef je deze stakkers 5 miljoen zal het nog niets worden. Ze verdienen failliet te gaan en vervangen te worden door nieuwe spelers die het wel snappen. Het is schandalig dat dit miljoen nu juist naar de partijen gaat die in al die jaren te achterlijk waren.

dirk

Wat een treurigheid: uitgevers die hoofdzakelijk manuren investeren in projecten die ze toch al uit wilden voeren (en die gewoon weer gaan falen).

Ik kan niet wachten totdat deze uitgeverijen eindelijk ten onder gaan zodat de advertentiebudgetten die nu aan hen besteed worden, aan nieuwe partijen besteed kunnen worden die wel innoveren.

Tjeerd Kramer

Wederom een beeldschoon voorbeeld van hoe er in Nederland met overheidsgelden omgesprongen wordt.

overmijnnekvansubsidie

bah

jpo

Erg nuttig. Ik vind dat er ook subsidie moet komen voor onderzoek naar het efficienter maken van de kolenwinning in Nederland, en naar beter transport met trekschuiten, of bewegwijzering voor postduiven, om maar eens een paar net zo nuttige bestedingsmogelijkheden van belastinggeld te noemen.

francien

heel slim redactie van Emerce,
pas publiceren en schrijven over dit programma als je zelf als een vd 35 deelnemers de pot binnen hebt.
immers anders komen er teveel aanmeldingen en neemt de kans op het lot 1/35 drastisch af…

Gijs Vroom

@Francien

Ha ha, daar houden we geen rekening mee met nieuws hoor. Sterker nog, de redacteur die dit nieuwtje heeft geschreven wist niet vooraf van de aanvraag van de regeling – die aan het andere eind van de uitgeverij is gedaan.

We doen mee met het initiatief omdat het een relatief gemakkelijke manier is om enkele van onze nieuwe online initiatieven deels te financieren.

Ik ben het overigens eens met de kritiek van Mark, Dirk en jpo. Ik vind dat de overheid op een andere manier innovatie moet steunen dan geld in relatief onzekere projecten van uitgeverijen stoppen. Maar als het voorhanden is slaan we het niet af, en zullen we er wat nuttigs mee doen. Daar zijn we dan niet principieel in. Er zijn overigens genoeg tech bedrijven die dankbaar gebruik maken van WBSO, speciale aftrekposten enz.

Het is de vraag hoe nuttig en effectief dit soort regelingen zijn. Je kunt stellen dat een goed idee ook financiering op tal van andere manieren moet kunnen krijgen, in plaats van via de overheid. En stel dat de investering van nut is voor een enkele uitgeverij, is het dan wel de moeite waard geweest voor de bedrijfstak, wat het uiteindelijke doel zal zijn. Het klinkt eerder als een druppel op een gloeiende plaat.

Wat wij ermee gaan doen willen we nu nog niets over zeggen, maar ik zal berichten over de uitkomst en of het effectief is geweest.

Media-innovatie lijkt overigens veelal niet meer uit Nederland of Europa te komen, op een handvol initiatieven na. De echt succesvolle bedrijven komen uit de US, opereren wereldwijd en zijn met name door technologie en developers gedreven. Het ondernemersklimaat in de US met haar serieuze startups, het type ondernemers, de know how, wereldwijd opererend en ondersteund door groot geld lijkt de mix die essentieel is en wij ontberen?

Ger

Poef… Weg miljoen!

Ger

Beter wordt er geld besteed aan mensen die wel begrepen hoe ze hun investeringen rendabel kunnen maken…

Vincent Leenders

Weg was het geld. Wel goed om te lezen dat de ideeen “verder gaan dan een simpele website”. Voor veel uitgeverijen ziet het er somber uit, zo lang slechts wordt gekeken naar advertising en abonnementen, geregeerd door de terreur van de millimeters op de tariefkaart, zal er van innovatie wening terecht komen. De goede mindset ontbreekt simpelweg.

TvdH

Goh, daar hebben we voor Emerce een jaar of acht geleden al eens naar gekeken. Er zijn namelijk ook uitgevers die het trucje al veel langer toepassen.

Robert Theune

@Emerce
Is het mogelijk om het project inhoudelijk te volgen? Zo ja hoe?

Jannemiek - Emerce

@Robert,

Op de site van GEA is nu al wat beknopte informatie te vinden: http://www.gea.nl/index.php?id=212. Of het project na de daadwerkelijke start inhoudelijk te volgen is, is mij niet bekend voor andere deelnemers.

Wat Gijs Vroom, uitgever van Emerce, hierboven zegt, hij zal in ieder geval berichten over de uitkomst en de effectiviteit van de projecten waar het Emerce betreft.

Jeroen grunwald

Pas geleden heeft hetLimburgs dagblad 5 miljoen subsidie gehad om crossmediaal te worden/leren denken. Ook daar stopte het zodra de pot leeg was. Pas als ondernemers zelf geld gaan investeren zal het wat worden, dan berekenen ze namelijk eerst of er een business case is. Nu is er geen noodzaak.

JK

Toevallig heb ik een proefabo op Emerce lopen. Gekocht met met een tijdschriftenbon – je moet toch wat, met die rentepunten van ING.
Als Emerce zichzelf serieus zou nemen, dan zou het dit aanbod afslaan. Het is een grof schandaal dat Emerce, dat op haar pagina’s uitstraalt al deze kennis REEDS IN HUIS te hebben, hiermee aan de haal gaat.
Oneerlijke concurrentie, heet dat.
Om nog maar te zwijgen van het brevet van onvermogen dat GEA Consultancy zichzelf hiermee verwerft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond