Deel dit artikel
-

KB en TU Delft lanceren lab voor bibliotheek van de toekomst

De KB en de TU Delft lanceren het Future Libraries Lab, waar ontwerpers en computerwetenschappers nadenken over de bibliotheek van de toekomst.

Voor de bibliotheek is het belangrijk om de mogelijkheden van een digitaliserende samenleving te verkennen. Dat vraagt om een multidisciplinaire aanpak: het bundelen van kennis op het gebied van bibliotheken en informatie, computerwetenschap en expertise in het ontwerpen van organisaties en hun dienstverlening.

In het Future Libraries Lab gaan masterstudenten en onderzoekers van de faculteiten van Industrieel Ontwerpen (IO) en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) een concept bedenken voor de bibliotheek van de toekomst. Denk aan luisterboeken, podcasts en virtual reality.

Parels van Drenthe en Describing Images zijn de eerste twee projecten die in het lab worden uitgevoerd. In Parels van Drenthe wordt onderzocht hoe nieuwe technologieën als augmented reality ervoor kunnen zorgen dat Drentenaren een beter beeld krijgen van bijzondere historische verhalen en voorwerpen uit hun eigen provincie.

In het project Describing Images wordt onderzocht hoe afbeeldingen in kranten, tijdschriften en boeken toegankelijk kunnen worden gemaakt voor mensen met een visuele beperking. In dit project zullen de mogelijkheden van beeldherkenning en Crowd Computing worden verkend en toegepast.

De TU Delft en de KB willen met het Future Libraries Lab bijdragen aan de innovatiekracht in de bibliotheeksector. De ambitie van het Future Libraries Lab is daarom ook om gezamenlijk met openbare bibliotheken en universiteitsbibliotheken aan oplossingsrichtingen te werken. Bibliotheken zijn uitgenodigd om aan te sluiten bij het Future Libraries Lab.

Deel dit bericht

3 Reacties

tomas peprica

foto
Interior of the Strahov Library, Prague, Czech Republic

bert

Iedereen wordt geacht te weten wat KB is?

Sander

Koninklijke bibliotheek, is nog net te ontfutselen uit de context

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond