Deel dit artikel
-

Kennisniveau rond blockchain in Nederland ‘ondermaats’

Bijna de helft van het Nederlandse bedrijfsleven investeert aankomend jaar in blockchain, maar het kennisniveau rondom de technologie laat toch te wensen over. 53 procent van de Nederlandse IT-beslissers beoordeelt het eigen kennisniveau van blockchain ondermaats, zo blijkt uit het Future of IT-onderzoek onder bijna 400 (mede)beslissers in IT, in opdracht van Topicus.

38 procent van de respondenten geeft aan dat blockchain een wezenlijke meerwaarde heeft voor hun organisatie ten opzichte van bestaande technologieën. Maar om de implementatie in goede banen te leiden, moet nog veel in kennis worden geïnvesteerd.

Slechts 12 procent van de IT-beslissers weet namelijk hoe blockchain werkt. Om toch de nodige kennis binnen te halen, koopt ruim 2 op de 5 organisaties dit in bij bureaus of middels trainingen.

De verwachtingen van de technologie zijn vooral hooggespannen als het gaat om een betere bescherming tegen fraude en cybercrime, daarna volgt het efficiënter kunnen inrichten van werkprocessen. Gegevens die via een blockchain worden verwerkt en opgeslagen, zijn door sterke encryptie immers betrouwbaarder en beter beveiligd. Ook is de controleerbaarheid van wijzigingen inzichtelijk, waardoor je als organisatie eenvoudiger kunt voldoen aan wet- en regelgeving.

Bijna één op de vijf organisaties past blokchain momenteel al toe in bestaande bedrijfsprocessen; in de meeste gevallen gaat het dan om logistieke processen en het vastleggen, beheren en beschermen van data.

De investeringen van organisaties die aankomend jaar geld steken in blockchain, variëren van 10.000 euro tot meer dan een ton. Een op de 10 organisaties reserveert komend jaar zelfs meer dan 100.000 voor de toepassing.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond