-

Wat doet Air France-KLM met blockchain?

Dat Air France-KLM zeer geïnteresseerd is in de mogelijkheden van blockchain, blijkt wel uit het feit dat Iris Taguet de functie Hoofd Blockchainprogramma bij de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep bekleedt. “We zijn in 2016 begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden. Dat heeft ertoe geleid dat we in mei van dit jaar het blockchainprogramma hebben gelanceerd.”

In een notendop: blockchain is een soort universele database, die volledig veilig en vertrouwd is. Er is geen partij nodig die de gegevens beheert, waardoor er nauwelijks risico op fraude is. De technologie kent drie toepassingen: het bijhouden van transacties (denk aan cryptovaluta maar bijvoorbeeld ook de gegevens van de KvK of het Kadaster), het traceren van goederen (zoals de herkomst van diamanten of chocolade) en slimme contracten.

Veel blockchainexperimenten in de luchtvaart

Voor de luchtvaart ziet Taguet vijf gebieden waarvoor blockchain relevant kan zijn: klanten (identiteitsmanagement), onderhoud (onderdelen traceren), vracht (zendingen traceren), grondafhandeling (bagage traceren) en sales & finance (vereenvoudigen van onderlinge betalingen).

“Op dit moment gebeurt er al van alles in de luchtvaart. Zo hebben Singapore Airlines en Cathay Pacific aangekondigd dat ze experimenteren met blockchain voor hun loyaliteitsprogramma’s. Dit betekent dat de spaarder meer opties heeft om zijn mijlen te besteden. Dat is overigens de reden dat wij dit voorlopig niet gaan uitproberen. Op het gebied van sales zie je dat de Russische luchtvaartmaatschappij S7 Airlines tests doet met het verkopen en afrekenen van vliegtickets op de blockchain. British Airways en SITA doen proeven met het delen van vluchtinformatie met behulp van blockchaintechnologie zodat de informatie die de passagier te zien krijgt in de app van de airline en op de luchthaven met elkaar overeenkomt. En wij zijn samen met Air New Zealand, Air Canada en de Lufthansa Groeppartner van Winding Tree, een start-up die de distributie van vliegtickets en hotelovernachtingen via de blockchain wil doen zodat de distributiemarkt opener wordt.”

Koploper worden

De ambitie van Air France-KLM is om een koploper te worden met blockchain. Dat gebeurt door samen te werken met partners zoals Winding Tree en door zelf experimenten te doen. “We moeten kennis opbouwen maar ook binnen het bedrijf blockchain bekend maken zodat de business met ideeën komt die wij kunnen valideren. Daarnaast is governance een grote uitdaging: blockchaintoepassingen zijn alleen zinvol als je data deelt met andere partijen, die mogelijk je concurrent zijn. Wat zullen de regels en wetgeving worden rond dat soort uitwisselingen? Het is lastig om daar een goed antwoord op te vinden.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond