-

Cryptofonds Cyber Capital: ‘Ethereum blijft dominante platform in blockchain’

Ethereum is ondanks haar problemen met schaalbaarheid nog steeds het dominante platform voor blockchaintoepassingen. Dat zegt Justin Bons, medeoprichter van Cyber Capital, een Amsterdams cryptofonds dat onder meer vermogende particuliere beleggers en family offices bedient.

Bons zet uiteen waarom hij nog steeds gelooft in Ethereum als leidend platform voor blockchainstartups. Cyber Capital alloceert ook een substantieel deel van haar vermogen in onder meer Ethereum, Bitcoin Cash en Dash.

Allereerst, waarom is de blockchain überhaupt nodig? We hebben bijvoorbeeld centrale databases die voor het bedrijfsleven veel goedkoper zijn?

Bons: “Een van de belangrijkste voordelen is dat de blockchain onveranderlijk is, wat fraude met bijvoorbeeld cryptovaluta reduceert tot in principe nul. Dat maakt de blockchain goed bruikbaar om betalingen te verrichten. Zo steekt het VISA-netwerk op dit moment miljarden in fraudebestrijding, maar dat is onnodig. Blockchain is inherent goedkoper, omdat fraudebestrijding niet nodig is. Toch kun je de vraag stellen: als je gegevens in de blockchain invoert, hoe weten we dat deze gegevens correct zijn? Dat blijft een kwestie van onderling vertrouwen.”

Wikileaks en censuur

Hij gaat verder: “Blockchain zie ik als het antwoord op censuur. Het klassieke voorbeeld is Wikileaks. Hoe VISA en Mastercard Wikileaks de wacht aanzegden en hoe het nu door middel van cryptocurrency wordt gefinancierd en kan bestaan. Dus het idee dat overheden in staat zijn om de financiële kanalen voor elke organisatie af te sluiten is zorgwekkend. En ik denk dat veel mensen dat ook wel inzien. En ik geloof dat economische vrijheid leidt tot meer welvaart en meer handel. Meer handel leidt tot meer vrede in de wereld. Dus deze ontwikkelingen, zijn naar mijn mening zeer positief eigenlijk”.

Ethereum, éénoog in land der blinden?

Ethereum, in 2014 opgericht door Vitalik Buterin en enkele anderen, is hét toonaangevende platform, aldus Bons. “Minstens 90 procent van de huidige blockchainprojecten is gebouwd op Ethereum. Kijken we naar gebruik en aantal transacties, dan is Ethereum de winnaar. Op vrijwel elk vlak wint Ethereum, misschien niet op gebied van marketing en branding. Een van de grootste innovaties is dat Ethereum een “Turing complete smart contractprotocol” heeft ontwikkeld. Hierdoor kan iedereen op dit platform bouwen en dat is echt de killerapplicatie, want door het open-sourcekarakter kan iedereen hierop zijn use case bouwen. Dat maakte Ethereum in 2014 bijzonder en nu nog steeds. We zien steeds meer partijen het voorbeeld van hen volgen.”

Een protocollaag is de basis voor elke cryptomunt of token en het vereist enorme schaalgrootte om het succesvol en veilig te laten zijn. Door dit netwerkeffect zijn decentrale netwerken een stuk veiliger dan centrale netwerken in mijn ogen. Want hoe meer mensen een netwerk gebruiken, hoe veiliger het wordt en hoe bruikbaarder het netwerk is.”

Ethereum wordt al blockchain 2.0 genoemd. En projecten zoals Casper en Sharding, bedoeld om de schaalbaarheid van het netwerk fundamenteel te verbeteren, worden uitgesteld tot 2019. Wat is je mening daarover?

Bons: “Vitalik Buterin en zijn team zijn nog steeds op de goede weg. Natuurlijk zijn er ook problemen. Blockchain worden steeds sneller, waardoor er steeds meer “orphan blocks” zijn, blokken die niet in de ketting opgenomen worden. In Ethereum worden dit “uncles” genoemd. Ook de transactietarieven zijn hoger dan ik graag zou zien. Met Casper wordt Ethereum potentieel veel schaalbaarder. De blokken worden deterministisch. Dit betekent dat je vooraf kunt bepalen wie het volgende blok produceert. Dit heeft tot gevolg dat de “orphans”, de wezen van de blockchain, minder een probleem gaan vormen, met lagere tarieven tot gevolg. Miners zijn nu in een ratrace verwikkeld om hun blokken in het netwerk geaccepteerd te krijgen. Het deterministische karakter van Casper is te vergelijken met een verkeersleider: er komt meer controle binnen het netwerk en dat is nodig om het schaalbaarder te maken.”

Wat zijn de volgende stappen voor Ethereum?

Bons: “Onlangs heeft het team achter Ethereum een nieuw besluit genomen om van een proof-of-work naar een proof-of-stake netwerk te gaan. Dat betekent inderdaad dat de vernieuwing vertraagd wordt, maar ze slaan ook een paar tussenstappen over. We hebben vandaag de dag een heleboel blockchains die kunnen worden opgeschaald om aan de vraag te voldoen, zoals Bitcoin Cash en Dash. Het probleem is echter dat ze geen volledig “Turing complete smart contractprotocol” hebben. Alle concurrenten van Ethereum, zoals EOS en Cardano, hebben wél al een proof-of-stake consensus. Die stap biedt voor Ethereum een aantal zeer interessante voordelen.”

Cryptokitties

Bons gaat verder: “Tegelijkertijd functioneert CryptoKitties nog steeds op Ethereum, dus het netwerk kan de vraag momenteel wél aan. Voor mij is het belangrijkste: kan het worden opgeschaald om vandaag de dag aan de vraag te voldoen? De kosten zijn naar mijn smaak te hoog. Andersom vind ik: als je niet bereid bent om de kosten te betalen voor deze transacties, dan is Ethereum niet het project voor jou. Veel projecten en toepassingen kunnen op het huidige Ethereum prima functioneren zoals voorspellingsmarkten, gokken, inclusief een heleboel van dergelijke toepassingen. Mijn conclusie is dat er momenteel niet veel concurrenten zijn voor Ethereum, wat dit netwerk nog steeds aantrekkelijk maakt om in te investeren. Dit is geen financieel advies overigens. Ik wil niet zeggen dat Ethereum ondergewaardeerd is. Waarde is in mijn ogen gebaseerd op bruikbaarheid en dan zijn de meeste cryptovaluta juist óvergewaardeerd, kun je zeggen. Je ziet meer speculatieve waarde op de beurzen, speculatie op een toekomst die nog niet bestaat.”

Deel dit bericht

12 Reacties

piet

Dat maakt de blockchain goed bruikbaar om betalingen te verrichten.

Hahahaha, ik heb laatst iets 2e hands gekocht en binnen een seconde meer dan 1000 euro ontvangen van iemand met een andere bank.

Met ethereum heb ik ooit eens geprobeerd een bedrag over te maken en dat duurde 2,5 uur. En ongeveer 1,5 uur rekenen hoeveel het nu was. Dat veranderde namelijk iedere 30 seconde.

Haha veel succes rijke families die hun geld bij dergelijke fanaten beleggen.

piet

En om nog even dit verhaal van een andere kant te belichten. Techcrunch schrijft vandaag:

https://techcrunch.com/2018/09/02/the-collapse-of-eth-is-inevitable/

Niet perse dat dat een betere bron is. Maar het ligt natuurlijk wel voor de hand dat deze energieslurpende onzin op zeer korte termijn volledig irrelevant is.

Wellicht blijft de technologie wel bestaan, maar die beleggingen zijn gedoemd om te mislukken.

Intrinsieke waarde is 0,0000000. En daarnaast kan iedere partij in de markt vandaag zijn eigen totaal niet schaarse blockchain of coinjo in de markt zetten, waardoor er van schaarste al helemaal geen sprake is.

piet

En tot slot… laten we het dan maar vooral even afmaken.

De bitcoin familiy die naar eigen zeggen als verkocht heeft en van BTC leeft vragen notabene wel om het boek en die andere flauwekul die ze verkopen in euro’s af te rekenen.

Zet dit ons niet aan het denken?

Piet2

Conservatieve mensen houden niet van verandering…die kunnen de oude modellen niet loslaten….worden ze structureel chagrijnig van. Maar wees niet bang.Crypto en fiat kunnen heel fijn naast elkaar.bestaan Blijf jij maar bij je oude model dat wanneer er ergens in de Europa crisis uitbreekt jouw salaris en spaargeld minder waard wordt. Omarm dat maar….

Leonard wolters

Bons: “Een van de belangrijkste voordelen is dat de blockchain onveranderlijk is, wat fraude met bijvoorbeeld cryptovaluta reduceert tot in principe nul….

Seriously, weet deze jonge knul wel waar hij het over heeft?

@Piet2

Verandering is goed. Maar niet alle verandering is goed.

peter

@leonard: verklaar je nader? want je geeft niet aan dat jij het wel weet?

fraude met crypto is idd in principe 0. Dat er wellicht frauduleuze activiteiten mee worden bedreven is iets anders.

Leonard wolters

@peter, Proof-Of-Work is niet 100% sluitend, double spend problem (recentelijk nog bij meerdere coins), chain splitsingen, etc.

Blockchain technologie is niet nieuw; oude wijn in nieuwe zakken. Alles hangt af van de bruikbare toepassingen, en gelukkig (!) zijn die er wel. Maar momenteel nog een hoop fuss, slechte implementatie, geen ondersteuning (voor developers), geen documentatie en -niet van toepassing op alle coins- absoluut geen decentralisatie.

Leonard wolters

@piet, er zijn inmiddels goede online courses beschikbaar. Zie bijv. https://www.udemy.com/build-your-blockchain-az

En iets meer context; ik ben een ondernemer, data scientist en (senior) developer die absoluut interesse heeft in de blockchain technologie, maar vooralsnog nog niet echt onder de indruk ben.

Johnny

Vandaag is weer zo’n typische dag. De cryptos verliezen weer eens op een dag 20-25%. Dit heeft niets met een monetair systeem te maken.

Dit cryptofonds bestaat uit mensen zonder enige trackrecord. Het oogt naar een stelletje luilakken die makkelijk rijk proberen te worden. Ook heel typisch is dat ze het huidige systeem altijd bekritiseren, maar wel jet zelfde beloningstelsel als hedgefunds hanteren.

Het rendement dat ze hebben behaald sinds de start is zeker niet mis, echter hebben ze de markt niet geoutperformed. Dus werkelijk waar 0 toegevoegde waarde.

Voor iedereen die dit jaar bij hen is ingestapt is de onkunde drastisch helder geworden. Dat krijg je als mensen zonder track record je geld toeverrtrouwt.

Piet

Leonard heeft helemaal gelijk. Absoluut geen sprake van decentralisatie. Bij btc is 95% in handen van zon 0,5%. Haha zo grappig hoe de mensen die hierin geloven zichzelf non stop tegenspreken. Maar ja dat is ook noodzakelijk als je zuurverdiende centjes er in zitten.

Johnny

Ik wil absoluut geen reclame maken. Maar mijn inziens kunnen alle cryptobeleggers beter investeren in een paar nette werkhandschoenen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond